Представници финансијског сектора очекују инфлацију у јануару 2024. од 8 %

Представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у јануару 2024. године бити на нивоу од 8,0 одсто, што представља непромењену вредност четврти месец заредом, показују резултати анкете агенције Ипсос.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Према резултатима фебруарске анкете агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред нижа је и износи 7,0 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС)

Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде, у претходних пет месеци стабилизовала су се и кретала око нивоа од 10 одсто, што је уједно и вредност очекивања која је забележена у јануарској анкети.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања.

Средњорочна очекивања представника финансијског сектора остала су непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5,0 одсто за две године унапред, док су за три године унапред наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије, на нивоу од 4,0 одсто.

Што се тиче очекивања привредника, она су на нешто већем нивоу и за две године унапред износе 7,0 одсто, док се за три године унапред налазе на нивоу од 5,0 процената.

Како се наводи, резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли би да указују и на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Из Народне банке Србије подсећају да од маја 2015. сваког месеца извештавају о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести