Потписан Меморандум о сарадњи Србије и Албаније у енергетици

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић и министарка инфраструктуре и енергетике Албаније Белинда Балуку потписале су данас, на Самиту Отвореног Балкана у Београду, Меморандум о разумевању између два министарстава, који предвиђа међусобну подршку код улагања у нове капацитете и посебно када је реч о изградњи ЛНГ терминала (за течни природни гас) у Албанији.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Меморандум је потписан у Палати Србија у присуству лидера земаља Отвореног Балкана и региона ЗБ.

Документ предвиђа и развој електроенергетских капацитета који користе обновљиве изворе енергије и повезивање у овим областима, као и размену научних и технолошких истраживања у области зелених извора енергије, те унапређење пословних и привредних веза у области енергетике, укључујући коришћење транспортних, преносних и складишних капацитета.

Такође, предвиђена је и сарадња у области геологије и рударства, с посебним акцентом на чистије технологије и одрживи развој.

У Палати Србија потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи у области филма и аудиовизуелних делатности на ЗБ.

Документ су потписале министарка културе Србије Маја Гојковић, министарка културе Албаније Елва Маргарити и министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска Стојчевска.

Меморандум је наставак претходно потписаног Меморандума из области културе из јула 2021, којим предвиђа оснивање заједничког копродукционог фонда Отвореног Балкана за филмске професионалце.

Затим је потписан Оперативни план у области цивилне застите између Србије, Албаније и Северне Македоније.

Потпис су ставили помићник министра МУП-а Србије и начелник Сектора за ванредне ситуација Лука Чашић, заменик директора Дирекције за заштиту и спашавање Северне Македоније Зулфикар Зејнуалаи и генерални директор Националне агенције за цивилну заштиту Миинистарства одбране Албаније Хаки Чако.

Оперативни план је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021.

У плану пројекти за изградњу енергетске инфраструктуре

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић разговарала је данас са министром економије Републике Северне Македоније Крешником Бектешијем о сарадњи два министарства у области енергетике, енергетској безбедности и новим пројектима.

Они су разговарали током самита лидера иницијативе "Отворени Балкан" у Београду и сагласили се да су солидарност и сарадња у моментима енергетске кризе кључни.

Истакли су да је од велике важности и реализација заједничких пројеката у изградњи енергетске инфраструктуре, што је важно за унапређење енергетске безбедности свих држава у региону, не само држава чланица иницијативе "Отворени Балкан".

"Наша сарадња у енергетици, пре свега када је реч о повезивању и изградњи енергетске инфраструктуре, значиће и развој и безбедност читавог региона, посебно када су у питању изградња гасних интерконекција и нови капацитети који за производњу енергије користе ОИЕ", казала је Михајловић, наведно је у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Она је додала да без интензивније и јаче сарадње нема ни дугорочне стабилности.

"Без интензивније и јаче сарадње нема ни дугорочне стабилности, не само наше две државе, већ свих земаљаа у окружењу. Сарадња коју кроз иницијативу "Отворени Балкан" унапређујемо и радом заједничке кризне групе, представљају основу за конкретне пројекте попут могућности за изградњу соларне електране, заједничко балансирање", рекла је Михајловић.

Како је наведено у саопштењу, током разговора, који је претходио састанку кризне групе за храну и енергију, било је речи и о могућностима за складиштење енергената, пре свега гаса, балансирању електричне енергије, као и о стварању заједничког фонда за финансирање будућих пројеката.

Михајловић и Бектеши су током састанка одржаном на маргинама данашњег самита лидера "Отворени Балкан" у Београду разговарали и о унапређењу свеукупних билатералних односа Србије и Северне Македоније.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести