ПКС: Повољни кредити и грантови за почетнике у бизнису

БЕОГРАД: Кредити са повољним каматама и бесповратна средства понуђени су почетницима у бизнису кроз другу фазу владиног "Програма промоције предузетништва и самозапошљавања", саопштила је данас Привредна комора Србије.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За подстицаје могу да конкуришу новоосновани предузетници, пољопривредна газдинства, микро и мала привредна друштва старости до две године, и сви који имају идеју за сопствени бизнис или унапређење досадашњег пословања.

ПКС наводи да је 417 апликаната успешно завршило прву фазу и петодневне стручно-едукативне радионице у 18 градова уз подршку коморских тренера што је предуслов за другу фазу.

Постицајна средства су кредити до 3,6 милиона динара под повољним условима, и грант до 360.000 динара бесповратних средстава који ће добити они који редовно сервисирају кредит.

Кредити ће се додељивати за набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора, као и за оперативне трошкове, а каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто годишње.

"Програм промоције предузетништва и самозапошљавања" усвојила је Влада Републике Србије, а спроводи га Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије и уз стручну подршку Немачке развојне банке (КФВ).

ПКС као партнер у имплементацији реализује стручно-едукативне обуке, менторска вођења и саветовање апликаната.

Партнерске банке у програму су Рајфајзен Банка, УниКредит Банка и Банка Поштанска штедионица.

Програм обухвата петодневну обуку за израду пословно-инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести