Николић: Опоравак од инфлације и енергетске кризе тек од 2025.

БЕОГРАД: Главна и одговорна уредница магазина "Бизнис" и "Економетар" Радојка Николић изјавила је данас да се према проценама очекује да ће опоравак од инфлације и енергетске кризе почети тек 2025. године.
Siva ekonomija ilustracija/pixabay
Фото: pixabay.com

"Опоравак светске економије очекује се 2025. године. Главни разлог су ниске стопе раста условљене сукобом у Украјини чије трајање је и даље неизвесно. Тек за две године можемо очекивати свођење инфлације на нормалне оквире од 2 до 4одсто", рекла је она за Тан‌југ.

На питање каква ће ситуација бити ове године, Николић каже да ће развој бити тежак због оптерећења инфлацијом и претеће рецесије.

"Ова година ће бти тешка година за развој на глобалном нивоу. По неким наводима биће плитке рецесије која ће захватити земље Централне Европе. Што се Србије тиче предвиђа се да ће стопа раста износити између 1,5 и 2 одсто, што је ниже од уобичајеног, али наводи да Србија није у опасности од рецесије", рекла је она.

Коментаришући инфлацију она наводи да је Народна банка Србије направила пројекције за ову годину и да би она износила 11 одсто, али ће на крају године почети да се смањује.

Николићева каже да ће каматне стопе расти и у Србији и у Европи.

"Што се камата тиче, оне ће и даље расти јер је референтна каматна стопа 5,25 одсто и повећаваће се да би на крају године износила 6 одсто. Истовремено Европска централна банка најавила је даље повећање Еурибора у наредна три месеца", рекла је она.

Одговарајући на питање о прогнози економских последица одбијања западног плана за КиМ, она каже да је то тешко предвидети.

"Тешко је давати прогнозе зе политичке одлуке. Овде је пре свега реч о политичкој одлуци са економским последицама", рекла је Николић.

Она наводи и да уколико желимо да поправимо економску ситуацију морамо имати слободнију размену.

"Најповољније је да имамо слободнију економску размену, већи прилив капитала и јачање домаћих инвеститора уз јачање страних", закључује Николићева.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести