Недимовић на Сајму шљива, воћари задовољни ценом

ОСЕЧИНА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је 16. Сајам шљива у Осечини, који је окупио око 200 излагача из Подгорине и свих крајева Србије и шире, и том приликом нагласио да су ове године прозивдојачи задовољни откупном ценом шљиве.
nedimovic
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Овде можете да чујете изворну информацију да ли су воћари задовољни или не. Ове године ће много отићи у конзумну шљиву, а не толико као раније у прераду, јер је цена добра, рекао је министар и прецизирао да се за шљиву ове године може добити и 60 динара, а за ону која иде у ракију или прераду 30 или 40 динара.

Ово је доста добра цена у односу на прошлу годину, рекао је Недимовић и нагласио да су у Подгорини задовољни малином и купином и шљивом, који су најважнији производи тог краја.

На привредно-туристичкој манифестацији шљиве која слави плаво злато Подгорине могло се чути да је цена просле године била и 20 динара, да је добар део овогдишњег рода страдао због мраза, али и да то није спречило излагаче да се окупе у великом броју.

Председник општине Никола Томић реакао је да је најважније било да воћарима омогуће да излажу производе од шљива - џем, пекмез, шљиве, суве шљиве, слатко, колач или домаћу препеченицу.

Подсетио је да се на подручју општине убере око 20 милиона килограма шљиве годишње, а и да је Осечина рекодер у пласману тог сувог воћа у Србији.

Један од излагача каже да има око 2.000 стабала, али да је касни мраз учино да остану без плодова.

Откупна цена је одлична, снашли смо се да урадимо Сајам, да део сриовине изнесемо на Сјам да би одржали традицју учешћа, а ту смо од 2006. године, једино нисмо били прошле године због епидемије, рекао је тај излагач који је додао да ове године може да се живи од шљиве.

До сада је то било тешко, навео је он.

Интернационли карактер Сајма дали су излагачи из Белишча у Хрватској који су на Сајму 15. пут.

И они су изостали само прошле године из добро познатих разлога, ту се како наводе осећају јако добро и имају прилику да промовишу вино Јерузалим, за које су у четвртак у Бриселу добили награду за њабоље, као и за уље Јерузалем.

На сајму је речено да је највећи извозник шљива Агранела из Ваљева и фирма Јовановић из тог краја.

Јадар показатељ да ово више није Србија из 2014.

Недимовић је претходно у Осечини обишао радове на току реке Јадар и нагласио да све што је учињено потврђује да Србија није више она која не може да се ухвати у коштац чак и са највећим водостајем.

Ово више није иста Србија као 2014. године или прошле када смо чекали и молили Бога да нема воде. Сада можемо потпуно радноправно да се ухватимо у коштац са водом макар били максимални водостаји, рекао је Недмиовић који је у Осечини отоврио 16. Сајам шљива.

Недимовић је подсетио како је било прошле године када је Јадар код Јадарске Лешнице претио да поплави и нагласио да се данас захваљујући свему учињеном Јадар и скоро не види.

Сваке године морали смо да размишљамо да ће бити као прошла или не дај Боже 2014. година, рекао је министар и нагласио да се зато преко Србија вода ради озбиљна заштина на простору Осечине.

И не само у Осечини, радимо и бринемо и о њамањим општинама, али и о Ваљеву, Пазар је решен, решена је гомила градова и они могу да буду потпуно безбедни, Шабац је завршен, остало је још мало, рекао је Недимовић.

Држава се ове године побринула да се одраде неки радови на регулацији Јадра и Ловачке реке, рекао је он.

Директор Србија вода Горан Пузовић посетио је на то да је 22. јуна прошле године био поплављен већи део Осечине.

Влада је издвојила 55 милиона динара и сада изводимо радове на регулацији Јадара, одрадили смо бетонски зид 300 метара, на низводној деоници уређујемо још неких 500 метара уређеног корита, имамо и прелазну деоницу од 1,1 километа да извучемо воду из реке и кренули смо радове на ушћу Ловачке реке у Јадар, рекао је он.

Према речима Пузовића, то су четири најркитичније деонице у Осечини, које би требало да буду завршене за два месеца.

Додао је да очекује и да се наредне године са председником дефинише шта су то најкритичнија места и тачке и да се обезбеди да људи који овде вредно раде и живе буду безбедни.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести