Момировић: За енергетску стабилност боримо се на Дунаву

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре недавно је потписало споразуме са ресорним министарствима у Бугарској и Босни и Херцеговини, који подразумевају заједничке хидротехничке и багерске радове на уређењу критичних сектора за пловидбу на Дунаву и Сави, а ресорни министар Томислав Момировић следеће недеље обићи ће наше раднике у Бугарској.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MGSI / DJORJDE KRSTIC/ nr

У првој половини наредне седмице наши бродови стижу на прве критичне тачке у Бугарској, где ће почети интервентни багерски радови, подстио је Момировић и додао да се за енергетску стабилност и функционисање српске индустрије у наредних месец дана боримо на Дунаву.

“Имајући у виду специфичност посла коју српска механизација треба да уради у Бугарској, како би се обезбедило уредно допремање угља у ТЕНТ, увоз евродизела, вештачког ђубрива, као и извоз пољопривредних производа, остварена је пуна сарадња са надлежним државним органима у Бугарској и надамо се да ћемо и даље имати сјајну интеракцију са комшијама у циљу остваривања заједничког важног циља за читаву Европу - потпуне пловности Дунавом, нашим најзначајнијим пловним коридором”, рекао је Момировић.

Он је додао да ће Влада Србије и МГСИ наставити да дају стручну подршку комшијама које се, као и надлежни у Србији, боре са историјским ниским водостајем река и делимичним или потпуним прекидом рећног саобраћаја.

“Конвој техничке механизације под српском заставом у среду је напустила воде Србије и у првој половини наредне недеље стиже на прву позицију за багеровање у Бугарској. У међувремену екипа хидрографа из Републике Србије која је стигла у Бугарску крајем прошле недеље извршила је хидрографска батиметријска мерења у циљу утврђивања тачног стања пловног пута и планирања багерских радова”, рекао је министар.

Споразум о начину финансирања и израде пројектно - техничке документације, вођење управних поступака за процену утицаја на животну средину, издавање локацијских услова, сагласности и грађевинске дозволе за Пројекат „Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу - Ушће Дрине и Саве потписан је 9. септембра између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине.

Споразума о сарадњи у техничком одржавању пловног пута Дунава између МГСИ и Министарства транспорта и комуникација Републике Бугарске потписан 3. септембра, наведено је у саопштењу министарства.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести