Момировић: У 2023. унапређење приватног сектора, и формирање јединственог тржишта ЗБ

БЕОГРАД: Министарство спољне и унутрашње трговине ће у 2023. посебну пажњу посветити унапређењу приватног сектора, али и јачању спољно-трговинске сарадње са дугим земљама, преговорима о слободној трговини са Кином, Египтом и Републиком Корејом, као и формирању јединственог тржишта Западног Балкана, изјавио је министар Томислав Момировић.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Он је, у интервјуу Тан‌југу на тему планова министарства и изазова у години пред нама, рекао да је приоритет да се у земљи одржи животни стандард грађана и низак степен ифлације, као и да ће држава наставити и у наредном периоду да контролише цене основних животних намирница - хлеба, шећера, соли и уља.

Министар је нагласио да привредни и економски раст у земљи у наредном периоду не смеју да стану, иако је криза са којом се суочавамо без преседана у последњим деценијама.

"Наш циљ и приоритет је да се фокусирамо на приватни сектор, да сачувамо овај ниво инвестиција, да сачувамо стандард наших грађана и даље да подстичемо наше компаније, пре свега, склапајући нове споразуме о спољној трговини са традиционалним партнерима", казао је Момировић.

Сматра да људи у Србији морају да буду свесни да већ неколико година заредом живимо и послујемо у околностима велике кризе. Прво је, подсећа, била криза изазвана корона вирусом, а сада је то велика енергетска криза изазвана ратом на истоку Европе.

Према томе, навео је министар, није реално очекивати да 2023. година буде много лакша него претходна јер се земља, као и читава Европа, суочава са бројним изазовима, међу којима је и висока инфлација.

Истакао је да олакшање није ни то што први пут у историји наша земља, како је рекао, не предњачи у Европи када је у питању степен инфлације.

Објаснио је да Влада Србије настоји да заштити грађане и привреду, обезбеђујући раст плата и пензија, који не само да покрива постојећи ниво инфлације, већ и подиже животни стандард у земљи.

Када је реч о расту цена производа у Србији, Момировић је рекао да ће влада наставити да контролише цене основних животних намирница, како би грађани са те стране били осигурани.

"У условима отворене економије не можемо да контролишемо све цене, али цене основних животних намирница, хлеба шећера, соли и уља у нашој држави су најјефтинији у Европи или међу најјефтинијим и ми ћемо то обезбедити и у наредном периоду”, поручио је он.

На питање који су планови министарства када је реч о спољној трговини, министар је истакао да је влада, пре свега, дубоко посвећена поправљању економских односа у региону.

Навео је да је Србија у претходном периоду радила на трговинском споразуму ЦЕФТА, покренула иницијативу Отворени Балкан, као и да предњачи у региону по питању имплементације слободног тржишта на територији Западног Балкана.

“Не можемо да чекамо да постанемо чланица ЕУ, већ желимо да се сви заједно, сви народи на Балкану, укључе у јединствено тржиште, јер та политика доноси бенефите”, оценио је Момировић.

Министар је нагласио да је један од приоритета министарства слободна трговина и отварање ка новим тржиштима.

Према његовим речима, ради се на склапању споразума о слободној трговини са Кином и Египтом, а план је и да ускоро крену и преговори са Републиком Корејом.

“Желимо да отворимо нове перспективе за нашу привреду, слободна трговина је основа за развој економије, али и основа за развој друштва и привреде. Ми смо посвећени тој политици”, рекао је Момировић.

Сматра да је Влада Србије показала у протеклих 10 година колико је посвећена подршци приватном сектору.

Осврнуо се на подршку коју је влада пружила том сектору за време корона кризе и оценио да је она, ако се пореди домаћи БДП, сигурно највећа у Европи.

Навео је да по први пут држава има стабилну инфлацију, монетарну политику и предвидљив фискални систем, те да привредници знају на чему су и могу слободно да инвестирају, зарађују новац и запошљавају нове људе.

"Нисмо желели да наша економија изгуби дах који је стекла vech  да наставимо тај раст. Мислим да смо у томе успели и обезбедићемо то и у наредној години”, поручио је министар.

На питање коју су највећи изазови које очекује у свом ресору у наредној години, Момировић је нагласио да је то свакако инфлација, али и да се одржи ниска незапосленост и раст плата и пензија.

Подсетио је да влада има план да до 2025. године просечна плата у земљи буде 1.000 евра, а пензија 500 евра.

“Иако је криза са којом се суочавамо без преседана у последњим деценијама, ми немамо право да одустанемо од економског раста и ми ћемо то обезбедити нашим грађанима”, рекао је он.

На питање да ли има неку личну или професионалну жељу коју би волео да оствари у 2023. години, министар је рекао да ће његов тим у сарадњи са владом, а на челу са председником Србије Александром Вучићем, дати све од себе да направи неке помаке и нешто још боље за наше грађане.

Истакао је да су остварени велики резултати у претходном периоду у свим сегментима друштва, од економије, страних инвестиција и нових фабрика, преко улагања у иннфраструктуру, нове клиничке центре и болнице, до опремљености војске и подизања животног стандарда грађана.

“Даћемо све од себе и мислим да ћемо обезбедити наставак овако успешне економске политике у наредним годинама без обзира на околности у којима се налази не само наша земља, већ и  читава Европа”, рекао је Момировић.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести