Михајловић: Литијум је нафта 21. века

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Србија богата критичним минералним сировинама које су неопходне за будућност светске економије.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Михајловићева је рекла да иако постоје доказане резерве литијума, бора, бакра, злата и других сировина и да је њихова вредност 250 милијарди евра, неће бити покренути нови рудници, уколико не буду испуњени сви стандарди заштите животне средине.

„Била сам у Горњим Недељицама, ту ми је било и место, јер је требало да разговарам са људима који живе тамо где ће, можда, једног тренутка да се експлоатише литијум. То што неки говоре да сам промашила село, то није важно, важно је да министар разговара са људима који од разних надриеколога свакодневно слушају неистине. Кључно питање је да ли ћемо искористити чињеницу да смо богати критичним минералним сировинама и да ли ћемо имати не само рудник, већ и фабрику батерија и фабрику електричних возила, али само под условом да буду испуњени сви европски и светски стандарди заштите животне средине“, рекла је она гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи.

Михајловићева, како је саопшзтено из њеног кабинета, поновила је да би, у случају покретања рудника, то била поџемна експлоатација, са новим технологијама, без испаравања сумпорне киселине и без течног отпада.

„Све што се буде радило мора да буде у складу са законима који су усклађени са ЕУ. Ако све три студије покажу да је све у оквиру тих стандарда, онда ћемо радити. Уколико покажу другачије, нећемо. Главна порука свима је да држава неће урадити ништа што је на штету грађана, животне средине и економије. Обишла сам породицу у Горњим Недељицама са четворо деце која живи од пољопривреде. Наравно да су забринути јер слушају разне тзв. екологе да ће нестати читав простор на којем живе, што је лаж. Истина је да је литијум нафта 21. века и да желимо комплетан ланац производње - од рудника, преко фабрике батерија, до фабрике електричних возила. То ће значити повећање БДП-а за више од 25% и више од 17 милијарди евра прихода годишње“, рекла је министарка.

Михајловићева ја поновила да није потписан ниједан уговор ни са Рио Тинтом., који у Србији истражује од 2004. године, о експлоатацији литијума, а да ће одлуку о томе донети грађани пошто буду завршене све студије о утицају на животну средину.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести