Мали: За додатних 20 евра пријавило се 99.157 грађана

БЕОГРАД: За додатних 20 евра помоћи пријавило се 99.157 грађана Србије, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и навео да ће помоћ бити исплаћена 7. децембра пензионерима, а 8. и 9. децембра осталим грађанима.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Мали је рекао да је јуче истекао рок за пријаву за 20 евра за грађане који се нису пријавили за помоћ од 30 плус 30 евра коју је држава исплатила у мају и новембру.

„Овим завршамо са исплатом из пакета помоћи. То је била важна мера,јер смо задржали оптимизам међу грађанима, а с друге стране грађани нису уманили потршоњу, што је важно за економију“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Подсетио је да је пензионерима исплаћено и 50 евра у септембру, као и да су незапослени добили 60 евра помоћи.

„Свако обећање које смо дали, у динар и дан смо испунили. то је слика јаке и стабилне државе која има новца да помогне. Резултат у новембру нам је много бољи него што планирали, тако да ћемо имати многхо мањи дефицит од пројектованог.

Подсетио је да је Завод за статистику објавио да је у трећем кварталу стопа раста 7,7 одсто, а за прва три квартала 7,6 одсто.

„Сигурно ћемо ићи на стопу раста од преко 7 одсто и имаћемо најбољи резултату у европо када је у питању кумулативни раст БДП, а никада се није десило да Србија тако побеђује у економији и да даје пример много развијенима од нас“, рекао је Мали.

Истакао је да додатни економски замајац за земљу даје и изградња београдског метроа наводећи да ће прва линија метроа бити завршена и потпуно у функцији до 2028.године, а друга линија до 2030.године.

Мали је рекао да се изградњом метроа не решавају само еколошки проблеми и саобраћајне гужве , већ је то нови замајац за још већи и бржи раст економије.

„Запошљавамо нашу грађевинску индустрију, на градилишту је већ сто радника, а то ће много значити за град Београд и целу Србију. Порасће цене од Миријева, Палилуе, Земуна, Железника, Чукарице.

Коментаришући критике што се линија метроа гради од Железника до Миријева, Мали је рекао да су неки имали идеју да метро буде само у центру града и додао да су урађене озбиљне студије о развоју метроа и навео да је у шпицу највећи проток људи, око 9.000 на потезу од Железника преко Сајма ка Миријеву и Карабурми.

„Тако смо и конципирали прву линију, француска компанија Ежис је направила више од 60 метроа у свету. Озбиљно смо приступили томе и идеја нам је да на прави начин изградимо и прву, другу трећу линију метроа“, рекао је Мали.

Нагласио је да се истовремено развија и шински систем у Београду наводећи да ће бити изграђено више од 30 км нових пруга за линију БГ и више од 40 трамвајских шина.

„Њихова повезаност покриће целу територију Београда и допринети ефикаснијем саобраћају, мањим гужвама и мањем загађењу ваздуха“, рекао је Мали.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у Србији, министар је казао да се тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница, да ће од пролећа бити пуштена у рад брза пруга Београд - Нови Сад , као и да се ради брза пруга од Новог Сада до Суботице.

Мали је рекао да плате и пензије расту из месеца у месец и додао да ће до 2025. године у Србији просечна плата бити 900 евра, а пензије више од 400 евра.

„Испуњавамо обећања, трпимо све нападе , али дајемо све до себе како бисмо испунили те циљеве. Поносан сам на све што смо урадили, има још много тога, али мислим да смо на добром путу“, навео је Мали.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести