Љушић: Усвојен нов визуелни идентитет жигова који није мењан још од периода СФРЈ

БЕОГРАД: Министарство привреде је новим правилником о државним жиговима за предмете од драгоцених метала усвојило нов визуелни идентитет жигова, који није мењан још од периода СФРЈ, изјавио је државни секретар Милан Љушић.
1
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је синоћ за ТВ Тан‌југ казао да је то резултат усвајања закона о предметима од драгоцених метала, који је Скупштина усвојила претходне године у мају, а визуелни идентитет нових жигова је усклађен са симболом Републике Србије.

"За предмете од злата, биће круна са крстом, а за предмете од сребра једнокраки крст са четири оцила", казао је Љушић.

Љушић је у разговору за Тан‌југ ТВ рекао и да се код нас још жигоше платина, паладијум и то законом утврђеним још 2011. године.

Новим законом је уведена новина у простор производње и прометовања предмета од драгоцених метала, а кључне новине су у делу откупа ломљеног, односно, половног злата и сребра.

"До сада сте могли да претопите ваш накит или било који предмет од драгоценог метала да продате у златарама а сада се то мења и искључиво ће продаја предмета од драгоценог метала моћи да се обави код овлашћених субјеката", рекао је Љушић.

Откупљивачи могу бити сви привредни субјекти који су регистровани у Агенцији за привредне регистре.

Закон предвиђа санкције за оне који се не придржавају нових правила о продаји ломљеног и половног накита.

Љушић је рекао да су жигови битни зато што грађани на тај начин могу да виде степен финоће драгоценог метала.

"Сваки произвођач злата, односно предмета од драгоцених метала је дужан да те предмете пре прометовања жигоше. Тај жиг управо гарантује квалитет тог производа", навео је.

Говорећи о субвенционисању малих и средњих предузеха, Љушић је казао да је у овом тренутку одобрено око 2,5 милијарди динара бесповратних средстава у наредној години.

Најавио је и да би кроз две недеље требало да крене нови програм помоћи за мала и средња предузећа.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести