Израелци продали Мубадали удео у гасном пољу за милијарду долара

АНКАРА: Израелски Делек Дрилинг продао је компанији Мубадала Петролеум из Абу Дабија преосталих 22 посто удела у источномедитеранском гасном пољу Тамар, за више од милијарду долара, објавила је израелска фирма.
gasovod
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Поље Тамар, откривено 2009. године на којем је производња гаса почела 2013, један је од примарних израелских извора енергије, заједно са гасним пољем Левијатан, које се такође налази близу израелске обале.

Делек Дрилинг је имао обавезу да прода свој удео у гасном пољу Тамар, сходно Гасној стратегији коју је израелска влада донела 2015. године, како би привукла нове оператере и инвеститоре и повећала конкуренцију у сектору гаса, преноси агенција Анадолија..

Други партнери у пројекту Тамар су амерички Шеврон са уделом од 25 одсто, мешовита америчко-израелска фирма Исрамко (28,7%), Делекова ћерка-компанија Тамар Петролеум (16,7%), израелски Дор Гас (4,0%) и амерички Еверест (3,5%).

Делек Дрилинг такође држи 45,3 посто удела у гасном пољу Левијатан, једном од највећих светских налажишта природног гаса, чије се резерве процењују на приближно 649 милијарди кубних метара природног гаса и близу 41 милион барела кондензата.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести