Хоџић: У робним резервама довољно хране на залихама

БЕОГРАД: У робним резервама има довољно хране на залихама, изјавио је данас помоћник министра трговине Јасмин Хоџић.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

“Пшенице имамо за месец и по дана, соли за 2 до 3 месеца, пиринча за месец и по дана, уља за два месеца, пасуља за један месец. Значи, просто постоје залихе које се тренутно налазе у резервама, с циљем да се интервенише ако дође до дестабилизације тржишта”, навео је Хоџић, позивајући се на последње информације које је добио од Дирекције за робне резерве.

Гостујући у Дебати на Инсајдер телевизији он је навео да су прецизни подаци о робним резервама увек тајни, када се говори о стратешким производима, али да постоји рачуница колико има залиха на месечном нивоу када би дошло до слома тржишта.

Према речима декана Економског факултета Универзитета у Београду Жаклине Стојановић неопходно је да институције буду прецизне када износе податке, јер се међу грађанима лако шири паника.

“Ово о чему говори помоћник министра трговине се односи, још једном да појаснимо, само на робне резерве. Количине које су доступне на тржишту су далеко веће. Ја бих само апеловала да се не преноси погрешна информација становништву Србије да се ми налазимо у проблему, јер овако када чујете “за месец и по” ви мислите да је ту крај, молим вас да ту будемо прецизнији", навела је она. Ове залихе користе се обично у случају несташице на тржишту", објаснила је Стојановић.

На питање да ли Србија има довољно свега што нам је потребно, помоћник министра трговине Хоџић рекао је да увозимо само оно што немамо.

„Ми највише увозимо пре свега неке сировине и енергенте и то ће бити у ствари изазов за наредни период. Тренутно на залихама имамо преко милион тона кукуруза, преко милион тона пшенице, имамо довољно уља, имамо брашна. И то имамо све до жетве”, објаснио је Хоџић.

Помоћник министра трговине најавио је нову интервентну испоруку брашна.

„Ових дана ће бити поново интервентна испорука по дисконтним ценама око 20 - 23.000 тона брашна у циљу да се помогне произвођачима хлеба", навео је он.

Хоџић је додао да је реч о предлогу који припрема Министарство трговине и изразио уверење да ће Влада тај предлог усвојити.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести