Готово 90 одсто извоза угља из БиХ иде у Србију

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА: Због енергетске кризе у Европи, извоз угља из Босне и Херцеговине (БиХ) је у првих седам месеци удвостручен у односу на исти период прошле године, а готово 90 процената извоза усмерено је ка Србији, пишу бањалучке Незвисне новине.
ugalj
Фото: pixabay.com

Независне преносе, позивајући се на податке Управе за индиректно опорезивање БиХ, да је од јануара до августа ове године из БиХ извезено 206.720 тона угља укупне вредности 30,5 милиона конвертибилних марака, од чега је извоз у Србију био вредан 28,2 милиона конвертибилних марака.

Стручњак за енергетику Алмир Бечаревић изјавио је за Независне да је 80 или чак 90 одсто угља ове године извезено у Србију због потреба суседне државе да обезбеди енергенте за грејање и производњу електричне енергије, али да је то створило проблеме на унутрашњем тржишту БиХ.

"Домаћи рудници су профитирали, јер је дупло већи извоз, али с друге стране имамо проблем на домаћем тржишту, јер грађани у Тузланском кантону, који је епицентар производње угља у БиХ, не могу да дођу до угља који су већ платили", рекао је Бечаревић.

Тихоговорник без пса
06.09.2022 • 07:49
...Пут у средиште рудника Крека-Бановићи...
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести