Евро се изједначио с доларом уочи седнице ЕЦБ

СИНГАПУР: Долар се тргује данас према корпи водећих валута близу најнижег нивоа у последњих више од месец дана, услед очекивања да ће Федералне резерве прећи на мање агресивно повећање камата да би ублажиле ризик од рецесије, а вредност евра је наставила да расте изједначивши се коначно с доларом.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Евро је достигао максимум од 1,00935 долара на раном азијском трговању услед очекивања да ће Европска централна банка (ЕЦБ) данас знатно подићи своје камате, а ојачала је и британска фунта на 1,1645 долара, преноси Ројтерс.

Обе валуте су забележиле највиши курс према долару од 13. септембра, мада су касније незнатно смањиле добитке за око 0,1 проценат свака.

На валутним берзама се очекује да ће ЕЦБ повећати кључне камате за 75 базних поена.

Јапански јен је благо напредовао према америчкој валути уочи сутрашње седнице Банке Јапана (БоЈ) о монетарној политици, попевши се на 145,11 јена за долар, што је његов највиши ниво од 21. октобра.

Према последњим подацима с тржишта, јен је у порасту за 0,72 одсто на 145,35 за долар, подстакнут неким спекулацијама о могућој промени политике јапанске централне банке, мада већина аналитичара очекује да ће БоЈ задржати ултра ниске каматне стопе.

Доларски индекс, мера вредности америчке валуте према корпи ривала, занемарљиво се опоравио, за 0,05 посто на 109,61 поена, од пада током раније сесије на 109,54 поена, што је био његов најнижи ниво у више од месец дана.

Централна банка Канаде је током ноћи објавила мање повећање кључне камате него што се очекивало и саопштила да се ближи завршетку своје историјске кампање пооштравања монетарне политике.

Канадски долар се последњи пут трговао по курсу од 1,3547 за један амерички долар.

Што се тиче предстојећег састанак ФЕД-овог Комитета за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ) следеће недеље, који доноси одлуке о референтној стопи, на берзама се и даље очекује још једно повећање камате за 75 базних поена, али истовремено расту и очекивања да ће се ФЕД у децембру одлучити за мање подизање стопе.

Подаци са америчког тржишта некретнина објављени ове недеље, који су показали да су цене породичних кућа у САД пале у августу и да је продаја нови кућа пала у септембру, тржишни актери виде као аргумент више да циклус агресивног пооштравања монетарне политике ФЕД-а већ успорава економију.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести