Енергија Балкана: Губици се танкују у резервоаре бензинских станица

БЕОГРАД: Владе земаља широм региона ограничавају цену нафтних деривата у покушају да зауставе екстремни раст цена горива и стабилизују снабдевање, али тиме у исто време изазивају масовно затварање или скраћивање радног времена безниских пумпи шсиром региона, које због смањених маржи не могу да надокнаде трошкове пословања, пише сајт Енергија Балкана.
gorivo, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како наводи сајт, мере влада колико-толико смирујуће делују на потрошаче, али, с друге стране, још од средине лета, регион потреса јак талас незадовољстава власника бензинских станица који се жале да је лимитирање цена довело до недовољних маржи, тако да зарада не може да покрије трошкове пословања, па новца, кажу, није било ни за набавку горива.

Информације о бројним затварањима бензиских станица стизале су из Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, па је тако хрватско Удружење малих дистрибутера горива најавило уставну тужбу за заштиту својих права због ограничења цена горива.

Упркос снажном поскупљењу дизел горива на светском тржишту, Влада Хрватске је опет присилила мале дистрибутере на продају горива с минусом и то у износу од чак једне куне по литри, саопштили су трговци.

Они упозоравају да ће због Владиних интервенција на тржишту горива и актуелне енергетске кризе неминовно доћи до несташице горива, уколико се настави, како сматрају, ''непромишљена енергетска политика".

Мали дистрибутери подсећају да су многе земље одустале од рестриктивних модела ограничења цена, укључујући Словенију, Мађарску, Аустрију и остале, које су схватиле да уплитање у тржишну привреду може бити само краткорочна, интервентна мера, а не енергетска политика.

Као пример навели су Француску, ''која се због уплитања владе у привреду суочава са несташицом дизел горива и увођењем ограничења точења на бензинским станицама".

Како пише Енергија Балкана, најпогођеније подручје у региону, када је у питању тржиште нафтних деривата, свакако је Босна и Херцеговина.

У тој земљи све је мање објеката које раде нон-стоп, а све више оних са кључем у брави.

Економски аналитичар Синиша Вукелић недавно је истакао могућност да БиХ буде потпуно одсечена од нафте ако ЕУ забрани извоз у земље које не подржавају њену спољну политику.

И у Словенији слике затворених бензинских станица и оних са скраћеним радним временом више нису реткост, наводи Енергија Балкана.

Као један од разлога за то, компаније наводе недостатак кадрова, мада је незапосленост у овој земљи тренутно на рекордно ниском нивоу.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести