Електронска пореска решења преузело 24.000 паушалаца

БЕОГРАД: Захваљујући модернизованом систему за паушално опорезивање предузетници од самог почетка знају колика ће им бити пореска обавеза за текућу годину, али и за наредне три године, речено је данас на конференцији "Модернизација система паушалног опорезивања".
porez
Фото: Tanjug (video arhiva)

На тој конференцији , у "Лабораторији дијалога", представљени су резултати модернизације система паушалног опорезивања и нови систем за доставу пореских решења, у присуству премијерке Ане Брнабић.

Систем опорезивања паушалаца је реформисан и представља затворен систем електронске управе, будући да предузетник може да се региструје, започне пословање, добије пореско решења и плати га, а да ни једном не крочи у филијалу Пореске управе, рекао је председник Надзорног одбора НАЛЕД-а и директор PwC Владислав Цветковић.

Уредба о паушалном опорезивању ступила је на снагу у јануару и предузетницима паушалцима већ су достављена електронска решења о износу обавеза у пореско сандуче.

Први пут је уведена објективна формула за обрацун пореза и паушалци на порталу jpd.rs, могу на индикативном калкулатору, који је развио НАЛЕД у сарадњи са Пореском управом, да израчунају пореске обавезе за четири године унапред.

Тај Калкулатор су предузетници и потенцијални предузетници користили до сада око 59.000 пута, додао је Цветковић.

Објективна формула за израчунавање пореза садржи једну важну новину, а то је да се предузетницима који запошљавају додатне раднике пореска обавеза због тога неће повећавати, што је до сада био случај.

Паушалци су, како је рекао, добили још једну погодност коју никада нису имали, а то је ограничење највећег могућег раста пореске основице на највише 10 одсто годишње, што је такође до 2023. године.

Захваљујући томе успостављен је систем опорезивања паушалаца који је без преседана по питању транспарентности формуле за утврђивање пореза, предвидивости илакоће коришћења, о чему сведочио скоро 100.000 паушалаца који су електронским путем већ испоручена решења за 2020. годину.

"Посебно смо задовољни јер је овом реформом решена једна од важних препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге, која датира још из 2015. године, када смо заједно с нашим члановима реформу паушалног опорезивања истакли као приоритет", навео је Цветковић.

Око 95.000 предузетника паушалаца добили су решења о износу обавезе за порезе и доприносе за 2020, која су им достављена у пореско сандуче преко апликације еПорези. Решења је већ преузело 24.000 паушалаца.

Заједно са пореским решењем, у сандучету су добили и примере попуњених уплатница.

Рок за измирење обавезе за јануар истице 15. фебруара.

Први корак за оне који још нису преузели решења, јесте инсталација апликације са сајта Пореске управе и прибављање квалификованог електронског сертификата.

Решење у име предузетника може да преузме књиговођа или друга особа са сертификатом коју овласте путем ПЕП обрасца који це предати у некој од филијала Пореске упаве.

Цветковић је указао на иновативност новог система, јер се све обавља електронски и нема више израде и достављања решења на папиру и могућих кашњења.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић истакла је да је доношење решења за предузетнике паушалце у електронском облику наставак унапредења електронских сервиса Пореске управе.

Такође, увођењем новог система паушалног опорезивања знатно је поједностављена процедура и унета додатна вредност у однос између Пореске управе и пореских обвезника.

Марковић је објаснила да паушалци могу приступити пореском сандучету преко квалификованом електронском сертификату, који се добија од пет тела: МУП-а, ПКС, Поште Србије и две компаније.

Све пријаве из папирног облика смо превели у електронски облик, нагласила је Марковић и додала да се од децембра 2019. на електронска уверења више не наплаћују ни административне таксе.

Новоосновани паушалци неће морати да подносе пореску пријаву и захтев за паушално опорезивање, а пореско решење добиће у року од 48 сати, објаснила је она.

Аутоматизација паушалног опорезивања подржана је у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике.

Уз смањење пореза за почетнике у бизнису, младе од 30 и старије од 55, као и за породиље, труднице, лица са инвалидитетом и старе занате, реформа предвиђа и мање бирократије при регистрацији.

Директорка за демократски и економски развој УСАИД Шенли Пинћоти је рекла да је то кључна реформа и да је добар пример инклузивног процеса пошто су били укључени и многи предузетници.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести