Џонсон&Џонсон повлачи пет спрејева за сунце због канцерогеног састојка

ЛОНДОН: Америчка компанија "Џонсон&Џонсон" добровољно ће повући са тржишта пет спрејева за заштиту од сунца марке Неутрогена и Авино након што је у неким узорцима открила хемикалију која узрокује рак.
vrucina sunce
Фото: pixabay.com

Реч је о четири аеросол призвода за заштиту од сунца бренда Неутрогена - "Beach Defense", "Cool Dry Sport", "Invisible Daily Defense" и "Ultra Sheer", и о спреју "Protect+Refresh" компаније Авино, преноси Ројтерс.

Компанија са седиштем у Њу Џерзију саопштила је да би потрошачи требало да прекину коришћење тих производа и да их баце, пошто су у интерним испитивањима утврђени ниски нивои бензена у неким узорцима.

"Ј&Ј" такође обавештава дистрибутере и трговце да обуставе продају тих производа и да организују њихово враћање „из разлога предострожности“.

Бензен је класификован као хумани канцероген, супстанца која потенцијално може да изазове канцер у зависности од нивоа и обима изложености коже том састојку.

Ова америчка фирма је додала да бензен није супстанца која улази у састав њених производа за заштиту од сунца и да истражује узрок контаминације њених производа тим састојком.

У саопштењу се такође наводи да се не очекује да би свакодневно излагање количинама бензена, које су у испитивањима утврђене у овим спрејевима за заштиту од сунца, могло да изазове штетне последице по здравље.

Потрошачима је препоручено да контактирају свог лекара или здравственог радника ако имају било какве недоумице, питања или ако су осетили било какве проблеме који се односе на употребу наведених производа.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести