Брнабић и Чадеж са привредницима о граничним баријерама

БЕОГРАД: У Привредној комори Србије данас је одржан састанак привредника са премијерком Србије Аном Брнабић и председником ПКС Марком Чадежом на којем се разговарало о даљим мерама за решавање проблема задржавања камиона са робом на граничним прелазима, што би омогућило бољу трговинску размену, нове инвестиције и већи извоз.
ccadezz_pok10
Фото: Танјуг (Видео)

Премијерка Ана Брнабић казала је да је тренутно према информацијама Привредне коморе Србије просечно задржавање камиона са робом на граничним прелазима око пет часова.

Додала је да цекање и задржавање на граничним прелазима постају препрека за даљи раст и развој привреде у Србији, односно робну трговинску размену.

"Много радимо на овом питању, што говори и овај данашњи састанак, који одржавамо само дан након јучерашњег потписивања декларације о слободном кретању капитала, људи, роба и услуга између Србије, Северне Македоније и Албаније, а којим смо поставили један амбициозан план шта урадити за наредних шест месеци, годину дана, две године", казала је Брнабић.

Поновила је позив и осталима из региона да се прикључе, како каже, визионарској идеји председника Александра Вучића.

"Ми смо годинама позивали остале из региона да кренемо у овом смеру, а коначно се то јуче и десило", навела је премијерка.

Нови гранични прелаз са Мађарском: Рабе - Кубекхаза, који је данас отворен, допринеће смањењу задржавања камиона са робом на граничним прелазима, каже Брнабић и додаје да је у плану и проширење граничног прелаза на Хоргошу, као и додатне активности у вези са протоком робе на граничним прелазима са Хрватском.

"Ми смо отворили први интегрисани заједнички прелаз са Северном Македонијом, ратификовали Спораузуим о повлашћеним економским оператерима што додатно олакшава прелазак граница, царињење и у септембру смо са ЕУ у Београду отворили седиште Транспортне заједнице Југоисточне Европе и преко тог седишта ми ћемо заједно са партнерима из ЕУ, али интегрисано у региону, разговарати о даљим плановима и координацији за развијање путне и железничке инфраструктуре, као и за смањење трговинских баријера, које спречавају даље повећање роба и услуга", казала је премијерка.

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио је премијерки и њеном тиму што су издвојили време да саслушају привреднике, којих је на данашњем састанку учествовало, према његовим речима, преко 60 из различитих компанија и индустрија.

"Оно што видимо од 2014. године до данас јесте да смо заиста вишеструко увећали обим наше трговине и извоза са релативно истим проблемима када је у питању бирократија, инфраструктура...", казао је Чадеж.

Подсетио је да су привредници са Владом Србије пре четири месеца разговарали на ту тему, а да је резултат тог састанка и владина Радна група са свим релевантним и министарствима и институцијама која се бави тим питањем.

"Потребно је да разговарамо о томе шта су то конкретне мере које можемо да предузмемо и добро је што не само да постоји добра воља, већ и да идемо у добром правцу да ове проблеме заједно решавамо, а све са циљем што више нових инвестиција, више радних места и бољег запошљавања у Србији", казао је Чадеж.

Наводећи да на несрећу још увек нисмо чланица ЕУ, Чадеж каже да је потребно успоставити бољу сарадњу у региону, као и решити са свим земљама да не буде задржавања камиона између нас.

Чадеж сматра и да би цео регион заједно требало да делује ка спољним границама, односно границама ЕУ и да лобира и успостави мере које ће помоћи да се више и боље пропушта роба ка иностранству.

Директорка пословног развоја компаније "Сирогојно" Ана Љубојевић казала је да се та компанија бави производњом замрзнутог и сушеног воћа и претежно је извозник те да се стога срећу са проблемима који имају везе са задржавањем камиона на граничним прелазима и кашњењем у испорукама, што им отежава рад.

Како је рекла, када преговарају са својим партнерима на међународном тржишту, сусрећу се и компетитори су са фирмама из ЕУ које немају ту врсту проблема.

"Ми у старту крећемо из минуса у односу на фирме са којима се такмичимо и то покушавамо да компензујемо сталним побољшањем наших производа и то су ствари на којима можемо самостално да радимо", казала је Љубојевић.

Међутим, како каже, проблеме попут задржавања камиона и робе на граничним прелазима, привредници не могу да реше сами и стога им је важно да се одржавају састанци попут данашњег.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести