Брисел одобрио Србији веће квоте за извоз челика у ЕУ

БЕОГРАД: Верујемо да ће српске компаније из индустрије челика искористити данашњу уредбу Европске комисије којом су прерасподељене квоте за увоз челика у Европску унију које су до сада биле намењене Русији и Белорусији а Србији повећане квоте за извоз појединих врста челика, изјавио је помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије (ПКС) Бојан Станић.
Celik/Pixabay
Фото: Pixabay/celik

"Верујемо да ће наше компаније, које су уједно и велики извозници, искористити ову промену ЕУ регулативе. Неопходно је подсетити да је челична индустрија Србије већ неколико година ограничена ЕУ квотама на увоз челика, иако постоји Споразум о слободној трговини са ЕУ", рекао је Станић, а саопштила Привредна комора.

Када је реч о конкретним квотама, Србији је повећана специфична квота за категорију 1, док су за категорије 3А, 3Б, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25Б, 26, 27 и 28 повећане резидуалне квоте које наша земља може да користи, наводе из Привредне коморе и додају да се текст целе уредбе налази на сајту ПКС.

Европска комисија је ову уредбу донела након одлуке о забрани увоза челика из Русије и Белорусије на тржиште Европске Уније.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести