Без застоја радови на ауто-путу Рума-Шабац, код Хртковаца асфалтирано 3,5 километара

ХРТКОВЦИ: Искусни грађевински инжењери кажу да у грађевинарству нема лепшег мириса од мириса асфалта - објавио је јуче директор Коридора Србије Александар Антић на друштвеним мрежама после обиласка радова на ауто-путу Рума-Шабац код Хртковаца. 
1
Фото: Instagram/ Aleksandar Antić

- Претпостављам између осталог и због чињенице да је то један од сигнала да се један велики и озбиљан посао полако приводи крају. На овој деоници ауто-пута реализовано је око 40 одсто свих радова. Изграђено је више од 1.300.000 кубика насипа, те уграђено око 70.000 кубика каменог агрегата у доње коловозне конструкције. До сада је уграђено око 13.500 тона асфалта, а с тим количинама асфалта урађено је око 3,5 километара првог слоја пута- навео је Антић.

Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 километара, обухватаће три просторне целине: деоница Рума–Шабац, у дужини од 21,14 километара ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве у дужини од 1,3 километра, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у пуном профилу брзе саобраћајнице у дужини од 54,58 километара и траса ће заобићи сва насељена места.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума–Шабац и брзој саобраћајници Шабац–Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азејберџанском компанијом „Азвирт“, а уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.

Крајем јула је спојен последњи квадратни метар на главном ра спону моста на Сави код Шапца. Мост је део ауто - пута Рума - Шабац дужине 21 километар, чији завршетак најављен за половину следеће године. Део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац- Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто - пут и брзу саобраћајницу. Укупна дужина три деонице које ће повезати сремски и мачвански округ је 77 километара, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра. Ауто - пут ће имати шест, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.

Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, у дужини од 45 километара, тако да ће цео потез од Новог Сада до Лознице бити дуг укупно 122,4 километра. Новим коридором до Лознице ће се стизати за само сат и 15 минута.

Деоница Рума–Шабац преко новог моста на Сави растеретиће саобраћајно села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, а испред Хртковаца се градии надвожњак с петљом. Саобраћајница Рума – Шабац - Лозница повезаће око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са Републиком Српском и БиХ преко граничног прелаза Бадовинци и даље према Бијељини или прелаза Трбужница код Лознице. 

- Лозница развијала најмање пет пута брже само да смо били мало паметнији. Али и ово је велика ствар”, напоменуо је Вучић, додајући да ће пут Рума - Шабац бити велика ствар за Београд, Нови Сад, али и за целу Мачву, читаво Подриње.

„Сви радови и све активности се одвијају по плановима и зацртаном динамиком захваљујући доброј сарадњи свих који учествују на изградњи овог пројекта и тренутно је на читавој траси аутопута и брзе саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница упошљено око 460 радника са око 350 јединица механизације, док се најинтезивније активности изводе на деоници аутопута Рума - Шабац”, казао је Антић недавно обилазећи радове на петљи “Хртковци”. 

   

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести