Ауто компаније улажу 1,2 билиона долара у електрична возила

ЛОНДОН: Највећи светски произвођачи аутомобила планирају да потроше скоро 1,2 билиона долара до 2030. године на развој и производњу милиона електричних возила (ЕВ), батерија и сировина за подршку тој производњи, према Ројтерсовој анализи јавних података и пројекција које су објавиле те компаније.
elektricni auto
Фото: pixabay.com

Износ планираних инвестиција у електрична возила превазилази претходне процене британске агенције и више је него дуплиран у односу на рачуницу објављену пре само годину дана.

Како би се стекао појам о коликом обиму улагања је реч, Ројтерс наведени износ пореди са тржишном капитализацијом Алфабета, матична компаније Гугла и Ваимоа, која износи 1,3 билиона долара.

У плановима произвођача аутомобила предвиђа се производња 54 милиона возила на батерије до 2030. године, што представља више од 50 посто укупне производње електичних аутомобила, напомиње се у анализи.

Да би подржали толики број електричних возила, аутомобилске компаније и њихови партнери у сегменту батерија планирају да инсталирају 5,8 терават-сати производних капацитета за батерије до 2030, према подацима британске фирме Бенчмарк Минерал Интелиџенс и произвођача.

С плановима предводи компанија "Тесла", чији је главни извршни директор Илон Маск изнео храбар план за изградњу 20 милиона електричних возила до 2030. године, што изискује, према проценама, три терават-сати батерија. Маск је изјавио да "Тесла" већ ради на платформи за производњу мањих возила која ће коштати упола мање од модела 3 и модела Y.

Мада "Тесла" није потпуно открио своје планове потрошње, такав експоненцијални раст - повећање од 13 пута у односу на процењених 1,5 милиона возила за које се нада да ће продати ове године - коштаће стотине милијарди долара, према Ројтерсовој анализи финансијских података те компаније и предвиђене глобалне тражње за електричним возилима и производње батерија и минерала за батерије.

Немачки Фолксваген, иако заостаје за "Теслом", има амбициозне планове до краја деценије, циљајући улагања од преко 100 милијарди долара за изградњу свог глобалног ЕВ портфеља, додавањем нових „гигафабрика“ батерија у Европи и Северној Америци и обезбеђењем залиха кључних сировина.

Јапанска Тојота Мотор корпорација намерава да уложи 70 милијарди долара у електрификацију возила и повећање производње батерија и очекује да ће продати најмање 3,5 милиона батеријских електричних модела (БЕВ) до 2030. Планира најмање 30 различитих модела БЕВ-а и очекује да ће цео асортиман Лексуса пребацити на електричне акумулаторе током тог периода.

Компанија Форд Мотор такође наставља да повећава потрошњу на нове моделе ЕВ, сада на 50 милијарди долара, и планира најмање 240 гигават-сати капацитета за батерије са својим партнерима, јер има за циљ да произведе око 3,0 милиона БЕВ-а до краја ове деценије, што је половина од његове планиране производње електричних аутомобила.

Мерцедес-Бенз је издвојио најмање 47 милијарди долара за развој и производњу електричних возила, а скоро две трећине од тога намењено је повећању његових глобалних капацитета за батерије на више од 200 гигават-сати.

Компаније БМW, Стелантис и Џенерал Моторс појединачно планирају да потроше најмање по 35 милијарди долара на електрична возила и батерије. Стелантис је изнео најагресивнији програм за батерије - планира какацитете од 400 гигават-сати с партнерима до 2030. године, укључујући четири фабрике у Северној Америци, пише Ројтерс.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести