Брнабић: Ове године очекујемо извоз ИКТ од 1,7 милијарди евра

БЕОГРАД: Само у јулу ове године извоз информационо комуникационих технологија (ИКТ) достигао је рекордних 171 милион евра, што је 56 одсто више од јула лане и око 35 одсто више од јула 2019. године, а са овим трендом очекује се да ће до краја године тај сектор достићи извоз од 1,7 милијарди евра, изјавила је данас премијерка Ана Бранбић.
kancelarija kompjuteri
Фото: pixabay.com

Говорећи на додели награда у оквиру НАЛЕД-овог програма “Стартећ”, Брнабић је казала да се Србија приближава бројки од две милијарди евра од извоза ИКТ сектора и навела да ће наша земља ове године остварити више од милијарду евра суфицита од извоза услуга у области ИКТ.

Истакла је да је то већи суфицит од било које друге индустрије.

Брнабић је казала да је у поређењу са јулом 2016. године, када се Влада Србије фокусирала на развој дигитализације и подршку иновацијама, извоз ИКТ сектора данас чак три пута већи.

“То су невероватне ствари, да то урадите у пет година, то су драматичне промене у које нико не би могао да верује”, рекла је Брнабић.

Говорећи о броју запослених, навела је да је у односу на први квартал 2016. године у односу на последњи квартал 2020. године у сектору програмирања он дуплиран, са око 19.000 на око 39.000 запослених.

Нагласила је да је просечна плата у ИТ сектору данас три пута већа од просечне плате у Србији и да износи 175.000 динара месечно.

Премијерка је нагласила да је то оно што задржава младе да остају у земљи, али и да се они који су отишли враћају.

“То је потенцијал за даљи раст и развој земље, а ми јесмо земља напредних технологија, идеја, креативности…”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести