Златиборска гондола пуштена у пробни рад

ЗЛАТИБОР: Панорамска гондола између Златибора и Торника данас је пуштена у пробни рад, а прве путнике примиће већ од октобра.
1
Фото: Tanjug
Од најдуже панорамске жичаре на свету и јединствене атракције у коју је општина Чајетина из сопствених средстава уложила 13 милиона евра, очекује се да буде важан садржај златиборске понуде и замајац новог туристичког развоја.
 
Трасом дугом девет километара гондола ће повезати туристичко насеље Златибора и највиши врх ове планине Торник, уз једну међустаницу у Рибници на пола трасе, уз висинску разлику између почетне и крајње станице од 531 метар.
 
Путници ће се превозити у 55 засебних кабина са по 10 места, а моћи ће да се превезе 600 путника на сат.
 
Максималан капацитет гондоле је 90 кабина и 1.000 путника на сат.
 
Гондола ће носити 55 путничких кабина са по 10 места, а путовање ће трајати око 25 минута.
 
Постављањем и освештавањем камена темељца на Златибору на данашњи дан 2015. године озваничена је градња гондоле.
 
"Заслугом локалне самоуправе која је одолела свим препрекама и искушењима у том подухвату, остварује се јединствена инвестиција у туризму Србије. Сваку препреку смо прескочили и ишли даље, јер радимо за свој народ и своју државу. Желели смо да људи виде Златибор из једне друге перспективе. Ми волимо своје место и своју државу и зато нико није могао зауставити овај пројекат", нагласио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
 
Идеја општине Чајетина о изградњи гондоле имала је за циљ развој, унапређење туристичког садржаја Златибора, намеру да својом јединственошћу осигура конкурентност на тржишту туризма.
 
Очекивања су да се инвестиција у гондолу од 13 милиона евра врати кроз десет година, када се очекује да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње.
EUR/RSD 117.3811
Најновије вести