Вулин: Век победника - доказ да се на Војску вреди ослонити

БЕОГРАД: „Велика војна вежба ‘Век победника‘, којом ће у суботу Србија обележити 100. годишњицу победе у Првом светском рату, доказ је да имате војску на коју се вреди ослонити, поручио је министар одбране Александар Вулин.
Aleksandar Vulin sa oficirima Vojske Srbije/Jovo Mamula MC Odbrana
Фото: Јово Мамула/МЦ Одбрана

Вулин је рекао да су последње вежбе са којима би "Век победника" могао да се упореди биле вежбе "Слобода" и "Јединство", одржане 1971. и 1975. године.

"Од тада до данас нико се није усудио, или није могао да покаже такву снагу и такву организацију", рекао је министар Вулин у Дневнику РТС-а.

„Своје вештине, у вежби са бојевим гађањем, показаће 8.000 активних припадника Војске Србије, подсећа Вулин и истиче да нису звали резерву.

Грађани ће моћи да виде и 645 борбених возила: 100 тенкова М-84, 100 оклопних борбених возила пешадије. Биће употребљено и 100 различитих артиљеријских и ракетних оруђа.

Речна флотила ће се представити са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полетеће 24 ваздухоплова - "мигови", "орлови", "галебови", хеликоптери.

"Због тако великог броја војника и средстава повећана је количина убојних средстава - уместо 103 тоне, искористићемо 125 тона", рекао је Вулин.

Биће приказан и понос српске одбрамбене индустрије - "казари" који су ушли у употребу у Војсци Србије, "норе", "мали милош", указао је Вулин.

Грађани ће бити упознати и са радом "Кобри", на вежби заштите високог државника.

"Кобре су елитна јединица задужена за обезбеђење највиших државних функционера, али не само за то. Хтели смо да покажемо какве су ''Кобре'' на делу, да јавност види да они нису само ту да чувају некога, оне су и противтерористичка јединица, брину о сваком грађанину, и у стању су да одговоре на сваку терористичку претњу. Они су чувари свега и свих у земљи", објаснио је Вулин.

Главна врлина вежбе је та што ће, каже министар, јединице бити приказане баш онако какве оне и јесу.

"Нисмо правили комбиноване јединице, нисмо слали специјалну бригаду да глуми пешадију...Свако ради у миру баш оно што би радио у рату", навео је Вулин.

Говорећи о стању у Војсци Србије, Вулин је рекао да се она интензивно наоружава и опрема.

"Више него икада Војска брине о својим припадницима, о њиховој будућности и породици. Када уђете у Војску, од првог до последњег дана живота ви сте њен део и бринемо о вама", рекао је министар одбране.

На иницијативу председника и шефа оружаних снага Србије Александра Вучића кренуло се у масовну градњу више од 8.000 станова, подсетио је Вулин и додао да је било повећање плата од 10 одсто, а сада ће бити и од девет одсто. 

Повећане су им и дневнице са 800, на 1.100 динара, као и солидарна помоћ за рођење детета и случај болести.

"И ова вежба је доказ да имате војску на коју се вреди ослонити, придружите јој се", поручио је Вулин.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести