Вујовић: Први пут се системски ради на еколошкој инфраструктури

БЕОГРАД: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да ће ове године почети изградња канализационе мреже и првих постројења за прераду отпадних вода, која су у плану у 26 локалних самоуправа.
ekologija
Фото: pixabay.com

Вујовић је, такође, навела да се интензивно ради на завршавању пројектно-техничке документације за изградњу модерних регионалних и рециклажних центара у Ваљеву, Сомбору, Новој Вароши, Ужицу, Пироту, Сремској Митровици, Рашкој и Пожаревцу.

''''Изградњом тих центара биће комплетирана инфраструктура за управљање и третман отпада по савременим стандардима за више од 50 градова и општина'''', рекла је Вујовић за Новости.

Навела је да се у Србији први пут системски ради на изградњи еколошке инфраструктуре што је, истиче, од изузетног значаја за квалитет живота и подизање стандарда заштите животне средине.

Нагласила је да ће се интензивно радити на чишћењу Србије од дивљих депонија које загађују земљиште, ваздух и водотокове додајући да ће за уклањање сметлишта и постављање видео-надзора држава издвојити 100 милиона динара.

Вујовић је подсетила да је санирана и рекултивисана депонија Стањевине у Пријепољу која је 40 година била ругло и ''''еколошка бомба'''', као и да су након уклањања велике количине отпада из Потпећког језера постављење ланчанице на реци Лим.

Додала је да је завршена санација депоније Прелићи у Чачку и да је у току озелењавање, а да планирано да се у наредном периоду на том месту изгради парк.

Такође, санирана је и депонија Совљак у општини Богатић која се, каже, налазила у близини приватних кућа и производње здраве хране, а завршава се и санација депоније у Трстенику.

Министарка је указала да је прошле године очишћено 500 дивљих депонија у Србији и да је за неке од очишћених Министарство обезбедило и видео надзор како би се спречило поновно одлагање отпада.

Вујовић је навела да су у више од 50 градова и општина прошле године спроведени пројекти за чистији ваздух и да су промењене котларнице у јавним установама и градским топланама у Косјерићу, Ваљеву, Новом Пазару, Лесковцу, Кули...

''''Takoђe, појекте за замену индивидуалних ложишта реализовали смо у Ужицу, Новом Пазару, Нишу и другим локалним самоуправама'''', рекла је Вујовић.

Додала је да је путем јавних конкурса градовима и општинама додељено 450 милиона динара за замену котлова у објектима јавне намене, ложишта у домаћинствима и пројекте пошумљавања.

''''Ускоро почиње реализација пројеката у скоро 60 локалних самоуправа'''', најавила је министарка.

Истакла је да је буџет ресорног министарства у 2021.години повећан за 50 одсто у односу на претходну годину, а у овој години за додатних 20 одсто у односу на 2021.

Вујовић је навела да је током прошле године усвојено шест закона, међу којима и Закон о климатским променама, истичући да ће Србија наставити да усклађује регулативу са ЕУ прописима.

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести