Висок ниво антитела и шест месеци након Модернине вакцине

ВАШИНГТОН: Нова студија показала је да су особе које су двапут имунизовање вакцином Модерне и шест месеци након друге дозе имале висок ниво антитела на вирус који узрокује ковид-19, укључујући и делта варијанту.
Kovid 19  vakcina Moderna Foto:AP Photo/Charlie Riedel
Фото: Ковид 19 вакцина Модерна Фото:AP Photo/Charlie Riedel

Компанија је известила да је задовољна резултатима студије обављене на мањој групи волонтера те очекује да би нови подаци могли придонети новим сазнањима о потенцијалној доимунизацији.

Резултати истраживања, објављени у часопису "Сајенс", темеље се на насумичном узорку од осам добровољаца из трију старосних група међу којима је праћен ниво антитела.

Закључено је да су антитела против свих познатих варијанти корона вируса била присутна у организму и шест месеци након друге дозе, укључујући и делта варијанту, пренео је портал Индеx.хр.

Задовољни смо овим новим подацима који указују на то да се висок ниво антитела међу вакцинисанима двема дозама вакцине Модерне против ковида-19 одржала кроз шест месеци, укључујући и варијанту која изазива највише забринутости - делту, рекао је извршни директор Модерне Стефан Бансел.

Очекујемо да ће ови подаци, као и све више доказа из стварног живота, придонети већем броју информација које ће користити здравственим регулаторним телима у одлучивању о томе како и када евентуално применити и трећу дозу додатну дозу, додао је он.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести