Узрок високих температура изражено струјање и фенски ефекат

БЕОГРАД: Неуобичајено топло време у Србији узроковала су изражена југозападна струјања и фенски ефекат ветра, изјавила је за Мирјана Гулан из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.
lepo vreme
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Она истиче да на температуру утиче и прилив топлог ваздуха са Медитерана и Севера Африке.

Орографија Динарида узрокује фенски ефекат, који доприноси температурама изнад просека за овај период године, објашњава Гулан.

Очекује се да ће топло време потрајати и следеће седмице, с благим падом од четвртка. У том периоду се такође очекују значајно више температуре од просека за ово доба године, тј. више од 20 степени Целзијусових.

У планинским подручјима прогнозирани су и појачани удари ветра, а падавине се очекују локално.

У Србији ће сутра бити топло, пре подне претежно сунчано, а поподне се очекује јаче наоблачење у западним и северозападним деловима земље, које ће се увече и током ноћи проширити и на већину осталих крајева, условљавајући понегде краткотрајну кишу.

Дуваће умерен и јак, у кошавском подручју југоисточни, а у планинским пределима јужни и југозападни ветар, повремено са ударима олујне јачине. 

Јутарња темепартура од шест степени на југоистоку земље до 18 степени у кошавском подручу, највиша дневна од 21 до 26 степени.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести