УНС: Новинари у Србији нису задовољни платама и условима рада

БЕОГРАД: Новинари и медијски радници у Србији, а и шире, нису задовољни платама, условима рада, нивоом стреса који носи овај посао, а њихов страх да не остану без посла додатно је увећан у условима пандемије коронавируса, показало је УНС-ово истраживање о положају новинара у Србији, објављено на сајту Прес центра УНС-а.
uns
Фото: УНС

Према подацима до којих је дошао УНС, у Србији је највећи број медијских радника и новинара у односу на остале земље некадашње Југославије, око 9.000, док је, како се наводи, око 5.000 запослених новинара (подаци Синдиката новинара Србије).

Истраживање указује да су у четири земље бивше Југославије, Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Босни и Херцеговини, просечне новинарске плате испод просека примања у тим земљама, док је у Словенији просечна плата новинара изнад просечних примања.

Подаци УНС-а сведоче да је у Србији, као и у ЦГ, БиХ и С. Македонији просечна новинарска плата од 300 до 400 евра, у Хрватској у локалним медијима од 500 до 700 евра, штампи 750 до 1.000 и на националним телевизијама измеду 900 и 1.000 евра, док је у Словенији просечна новинарска плата око 1.300 евра.

УНС као значајну издваја и чињеницу да су се овим истраживањем потврдила њихова ранија сазнања да су плате у јавним сервисима више од просечних плата уопште.

"То је случај и у земљама у којима су просечне новинарске плате ниже од просека примања", стоји у извештају.

Даље се додаје да је просечна нето плата у РТС-у у 2019. години била 58. 809 динара, што је износило око 500 евра, и за око 7 одсто је била већа од просечне плате у Србији која је, како пише УНС, за прошлу годину према Републичком заводу за статистику износила 54. 919 динара (око 470 евра).

Поредећи плате генералних директора јавних сервиса, уз опаску да су подаци који су били доступни из различитих година, УНС закључује да се оне крећу од око 2,5 просечне плате, као у Словенији, до близу 6,5 просечних зарада, као у Србији (податак из 2015. године).

У Србији је, каже се, генерални директор РТС-а у 2015. години имао месечну зараду од 284. 042 динара, што је око 2.430 евра, а то је за 2015. годину износило 6,4 просечне нето зараде у Србији.

УНС је, како се наводи, за потребе ове анализе од 15 националних новинарских удружења, Европске федерације новинара, као кровне организације, и националних синдиката новинара из 11 земаља, рачунајући и Србију, тражио одговоре на питања о економском положају радника, правима новинара, друштвеном статусу итд.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести