Универзитетско првенство Србије у игри Го у суботу на ПМФ-у

НОВИ САД: У суботу, 14. маја, ПМФ, тачније Департман за математику и информатику, ће бити домаћин Универзитетског првенства Србије у игри Го.
g
Фото: Ilustracija/pmf.uns.ac.rs

Прво коло, као и свечано отварање је заказано за 10 сати.

Поред турнира, биће организовано и предавање и самој игри Го, које би студентима и свим заинтересованим приближило и демистификовало саму игру. Искуства показују да је пуно људи пробало Го, али самостално им је било јако тешко да науче, па су одустајали.

Го је традиционална источњачка игра на табли, веома лаких правила, али, по тежини, далеко превазилази шах. Сматра се најстаријом мисаоном играом, много старијом од шаха. Колевка њеног настанка је Кина, док се данас највише игра у земљама далеког истока. Крајем 20. века донета је у Европу.

Игра се на табли која је ишрафирана са 19 хоризонталних и 19 вертикалних линија. У игри учествују два играча. Један од играча игра црним каменчићима, а други са белим, који се постављају на пресецима линија. Циљ игре је освојити што већу територију, то јест што већи број пресека који вреде по један поен као и сваки заробљени противнички камен.

То је „стратешка игра“, која само донекле подсећа на шах. Љубитељи гоа кажу да је много реалнија и ближа животу. Док се, наиме, у шаху води битка до смрти „краља“ као у доба витезова, у гоу се рат води на освајање територије и сви су „војници“ равноправни.

У свему овоме постоји још само неколико једноставних правила, која се не мењају већ 4.000 година. Игра се завршава оног тренутка када је простор подељен тако да ни један играч више не може да повећа свој простор и тада се поени сабирају. У свакој партији, која може да траје од пар минута (цугер) до пар сати, нема нерешеног резултата, увек постоји победник.

Наизглед, го је врло компликована и изазовна игра, развија концентрацију, стрпљивост, тражи размишљање. Ипак, ко проба да је савлада, остаје вечити заљубљеник у ГО таблу!

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести