У току реконструкција Клинике за психијатрију и неурологију

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић данас су обишли Клинику за неурологију и психијатрију

Клиничког центра Војводине, где су у току радови на реализацији прве фазе реконструкције објекта.
Мировић је истакао да је улагање у здравство један од приоритета Покрајинске владе, а као највеће и најбитније инвестиционе пројекте у области здравства најавио је изградњу два нова блока Клиничког центра Војводине и потпуно реновирање клиника које ће остати у постојећим објектима, као и уређење целог комплекса поменутог Клиничког центра.

"Никада више се не сме и неће догодити да поједини медицински апарати и опрема буду ван строја и по неколико месеци због кварова. Нисмо баш толико сиромашни да немамо новца за поправку медицинске опреме, а са друге стране углавном се ради о предвидивим кваровима, изазваним отказивањем појединих елемената који имају тачно одређен рок трајања", рекао је Мировић.
Говорећи о изградњих нових блокова "Б" и "Ц" Клиничког центра, Мировић је рекао да ће тај пројекат бити једна од најважнијих тема разговора Републичке и Покрајинске владе, чија заједничка седница ће бити одржана у суботу, 22. октобра.

Он је нагласио да је у међувремену обезбеђена грађевинска дозвола и да је што се тиче Покрајинске владе и Клиничког центра све спремно за почетак радова.
"Остаје само процедура коју треба да проведу Министарство финансија и Министарство здравља. Средства су од раније опредељена, налазе се у систему задужења Републике Србије, то није ново задужење, из тих средстава већ се ради Клинички центар у Нишу и почеле су припреме за нови Клинички центра у Београду", појаснио је Мировић.

Према његовим речима, све клинике које ће остати у функцији након пресељења из старих објеката у нови "Б" и "Ц" блок, темељено ће бити реконструисане, а ради се о Интерној клиници, Клиници за неурологију, Клиници за психијатрију, Клиници за инфективне болести и, како је рекао, потенцијално о Поликлиници, те о једном делу старих објеката који су под заштитом.

Мировић је најавио и формирање Техничког одбор, који треба да разматра сва  друга питања везана за Клинички центар Војводине, која подразумевају урбанистичка решења, имовинска питања, припрему за будуће уређење читавог комплекса Клиничког центра Војводине.
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да на згради  у којој је смештена Клинике за неурологију и психијатрију, од како је изграђена 1964. године, осим редовног одржавања, нису изведени никакви грађевински радови.

"Кренули смо у пројекат реконструкције комплетне Психијатрије, те приземља и првог спрата Клинике за неурологију. Вредност инвестиције у првој фази је 32 милиона динара. Средства је определила Покрајинска влада. Током радова који треба да буду завршени у року од 70 дана  по уговору,  обе клинике ће нормално функционисати", истакао је Гојковић.
Он је рекао да се у тим клиникама на годишњем нивоу лечи више од 4.000 пацијената у болничким условима и да се обави на десетине хиљада прегледа. 

Према његовим речима, пројекат реконструкције у овој фази подразумева замену више од 300 прозора, нове подне облоге чија површина је 2.460 квадратних метара, кречење 2.500 квадратних метара, и реконструкцију 16 санитарних чворова.
Гојковић је најавио да ће у сарадњи са Заводом за изградњу града Новог Сада, сутра почети комплетна реконструкција унутрашњих саобраћајница и електричне расвете у кругу Клиничког центра.

Догадају су присуствовали и в.д. директора Клиничког центра Војводине Петар Сланкаменац, управник Клинике за неурологију Жељко Живановиц и управник Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине Борис Голубовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести