У Прањанима обележена 77. годишњица "Мисије Халијард"

ПРАЉАНИ: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као изасланик председника Србије Александра Вучића, присуствовала је обележавању 77. годишњице „Мисије Халијард“ у Прањанима, која је симбол солидарности и пожртвовања у борби за слободу, и истакла да храброст и пожртвованост не смеју никада више бити жртва нашег заборава.
p
Фото: Youtube Printscreen

На овом месту, једног од највећих подвига српског народа у Другом светском рату, заједно славимо храброст нашег народа Прањана и Шумадије. Овај блистави чин хуманости усред ратног вртлога, потврђује да је српски народ и у најтежим тренуцима веран слободарским принципима, истакла је Гојковић.

Навела је да је Србија и данас чврсто опредељена за изградњу мира и мостова пријатељства, заједно са нашим савезницима из светских ратова и свим другим људима добре воље.

Гојковић је указала на чињеницу да је та операција била израз солидарности са ратним друговима из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Канаде и других савезничких земаља, исказавши жељу за даљом афирмацијом и јачањем односа са државама савезницама из Другог светског рата, међу којима САД заузимају једно од најистакнутијих места, а што би се постигло и сврставањем „Мисије Халијард“ у Државни програм обележавања.

Зато сам предложила да „Мисија Халијард“ буде уврштена у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. Очекујемо да та иницијатива буде прихваћена већ на наредној седници Одбора Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова. Тиме ћемо одати заслужену почаст једној од највећих војних акција на простору Србије током Другог светског рата, нагласила је министарка културе.

Подсетила је да и Република Српска од 2020. године, у Бољанићу поред Добоја, 4. септембра такође обележава годишњицу Мисије.

Гојковић је оценила да је поред одавања званичног, државног признања, важно и да велике војне операције попут „Халијарда“ не буду део скривене историје, што је био случај деценијама након завршетка Другог светског рата, те да су, захваљујући одговорној политици, покушаји да се та операција маргинализује и њени резултати умање, остали неуспели.

Она је подсетила да српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, нису имали дилему у пружању подршке и скривању савезничких пилота од непријатеља, те да су сопственим рукама изградили писту - њихов пут ка слободи.

Тако је Мисија Халијард, позната и као ваздушни мост, постала пут избављења, али и мост дубоке повезаности наших народа, која нас је и данас овде окупила, навела је министарка културе.

Навела је да су након завршетка Другог светског рата, спасени војници у Сједињеним Америчким Државама основали удружење „Национални комитет америчких ваздухопловаца за помоћ генералу Михаиловићу и српском народу“, као и да је председник Хари Труман 1948. године постхумно одликовао генерала Михаиловића орденом Легије заслуга.

Велика је ствар што данас можемо слободно да кажемо да је српски народ Прањана и других места у Србији, као и у Републици Српској, учешћем у овој славној операцији стајао на бољој и праведнијој страни човечанства. Обавеза нас као њихових потомака је да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима, закључила је Гојковић.

Потпредседница владе претходно је положила венац, након чега је посетила цркву и присуствовала свечаности поводом доделе сертификата у Основној школи „Иво Андрић“.

Обележавању годишњице спасилачке мисије у Прањанима, присуствовали су и амбасадор САД, Ентони Годфри, командант америчке Команде за специјалне операције у Европи, генерал-мајор Дејвид Тејбор, председник Фондације „Халијард“, Џон Капело, као и представници Војске Републике Србије и других савезничких земаља које су узеле учешће у Операцији „Халијард“.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести