У Мишовићу 17 деце са ковидом, клиничка слика веома блага

БЕОГРАД: На Дечјој клиници Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" смештено је 17 ковид позитивне деце, међу којима најстарије има три године.
korona, arena, kovid bolnica, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Начелница те клинике Оливера Остојић рекла је за Тан‌југ да је клиничка слика у овом таласу веома лака, да се симптоми односе на повишену температуру која траје два до три дана и на благе дигестивне тегобе.

Остојић је навела да је током викенда било свега два до три пријема и додала да углавном преовлађују бебе.

"Имамо доста беба до месец дана, најстарије дете у овом тренутку има три године, али оно што је добро је да је клиничка слика у овом таласу веома лака. Најмлађа деца долазе са благом повишеном температуром и евентуалним одбијањем оброка", поручила је Остојић.

Она је истакла да се они због узраста морају примити у болницу, лабораторијски обрадити и евентуално добити одређену терапију, уколико постоји сумња на неку другу инфекцију која би изазвала температуру и друге симптоме.

Остојић је рекла да је у најинтензивнијим таласима који су били, када је било и више од 9.000 хоспитализованих пацијената у Србији, у "Мишовићу" било око 50 хоспитализоване деце и додала да је то највећи број ковид деце коју је та болница примила.

"Сада их је 17, у последњих месец и по, два, имамо између 15 и 20 хоспитализоване деце. Април и мај су били потпуно мирни, са два до три пацијента која су била лечена", навела је Остојић.

Поручила је да очекује да ће са почетком школске године бити већи прилив пацијената са респираторним тегобама, што је каже, уобичајено за то доба године.

"Видећемо и са ковидом да ли ће ту бити нешто повећан број, вероватно да, али ако остане та варијанта клиничке слике, онда је то добро за нас и наше пацијенте", додала је Остојић.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести