У црквама различито поштоване мере заштите од епидемије

БЕОГРАД: У београдским црквама је због ванредног стања, које почиње од 17 часова, раније него уобичајено поочело богослужење на коме се на Велики петак износи плаштаницам која симболизује платно у које је Исус умотан након скидања , а црквама сз различито поштоване мере против ширења вируса, па су вернцима дељене и заштитне маске.
1704_saborna_plasstanica
Фото: Танјуг (видео)

У Саборна црква, мере су поштоване, па иако је унутар ове цркве било људи, то је био мали број верника који су држали прописано растојање једни од других, а Плаштаница је после сваког целивања брисана средством за дезинфекцију. 

У неким другима црквама примећен је доста већи број верника на служби од којих су само поједини носили маске и држали одстојање. 

У Храму светог Александра Невског су због тога људи из цркве тражили од верника да се удаље једни од других.

Фото: Танјуг (видео)

Патријарх Иринеј је јуче рекао да је ситуација изазвана епидемијом вируса корона таква да ако желимо добро својем ближњем морамо чувати пре свега себе, а самим тим и ближњег и истакао да се мора поштовати оно што је у корист и појединца и народа.

Он је у интервјуу Тв Храм скренуо пажњу да стручни људи предлажу што мање контаката и отуда је и Црква предложила и позвала да се ове године не окупљамо у групе, већ да останемо у својим домовима. 

Фото: Танјуг (видео)

Плаштаница која се данас износила на Велики петак симболизује платно у које је Исус умотан након скидања са крста и на њој је приказано Христово полагање у гроб. Она се ставља на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб.

Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости, већ се верници позивају у храм дрвеним клепеталима. 

На Велики петак се обележава страдање Исуса Христа, његово распеће на часни крст и његова смрт за спасење света. 

Фото: Танјуг (видео)

Васкрс ове године црква и верници неће обележити у складу са традицијом, већ у складу с мерама и препорукама о спречавању ширења заразе корона вируса.

Иначе, Велики петак је за павославну цркву и све вернике најтужнији дан током којег се сећају догађаја који су непосредно претходили Христовом Распећу.

На Велики петак се строго пости, храна се спрема на води, а све мисли и молитве треба да буду упућене Господу и подсећању да је на себе принео на жртву, из љубави према свима нама.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести