ТВОЈА РЕЧ Ана Доловац Шаровић (27): Пољопривреда нас је окупила

Иако су је одговарали од пољопривреде, јер она није за жену и превише је напорно бавити се њоме, Ана Доловац Шаровић (27) се на први поглед заљубила у органску производњу, што је значило да након Карловачке гимназије уписује Пољопривредни факултет.
d
Фото: Приватна архива

Коцкице су се тако намештале да су у Футогу породично засадили органски воћњак на наслеђеној земљи од деде, па је Ана пред крај студирања отишла на курс сушења воћа, што је довело до тога да уради дипломски на тему сушења каше од органског воћа, који је постао премиум производ на нашем тржишту, и отворило јој врата у свет предузетништва. Тако је 2019. основала фирму „Доловац органик и традиција”, а њени производи - сокови и ролнице, завршили су на полицама у бројним супермаркетима у нашој земљи са све жигом Чуваркуће.

- Желела сам да унапредимо нашу примарну производњу, а без знања, искуства и рада не можете да напредујете - каже наша саговорница и позива све заинтересоване да погледају њен Инстаграм профил (Ждоловацорганиц) и сајт (њњњ.доловацорганиц.рс). - За сваки посао је потребна велика инвестиција, али је много тога могуће реализовати уз помоћ пројеката. Младима бих саветовала да се крећу свуда, да траже контакте и пројкете и да никад не одустају.

Колико је све то оправдало оно татино да то није посао за жене?

- Оправдало је! Знаш како, зову ме Титовка, јер стално говорим: „Ти то, ти то...” У почетку му је било незамисливо, мада нико није сумњао у мене, само је хтео да ме поштеди свог рада.

Добро, али вредело је...

- Да, вредело је. Сада смо сви заједно и једна ствар која мени веома значи, од те године када смо одлучили да почнемо да се бавимо органском производњом, сви смо на окупу, цела породица. Сви учествујемо, сви се дружимо, заједно планирамо. Увек имам на кога да се ослоним...

Значи, пољорпивреда вас је ипак окупила?

- Јесте. Такође, оно што ми исто значи, имам лепу сарадњу са својим родитељима, што је данас веома ретко. Људи нас препознају као тим и подржавају нас.

И, какав је сад осећај кад шеташ супермаркетима и на полицама видиш своје производе?

- Одушевим се, а будући да често радимо дегустације и промоције, оно што ме константно подстиче да идем даље јесте осмех свих генерација, од мале деце до старијих људи. Свако ко проба наше производе се одушеви, а старији често кажу да их подсећају на детињство.

Колико си пре целе ове приче обраћала пажњу на органске производе при куповини?

- Нисам нешто претерано обраћала пажњу, јер сам била мала да бих се тиме бавила, али сам тренирала и водила рачуна о исхрани.

Колико је данас изазовно бавити се органском производњом, с обзиром на то да су производи скупљи, а и људи имају предрасуде да ако јабука не изгледа савршено, није лепа на око, онда је органска и не желе да је купе?

- Добро си рекла, то су све предрасуде. Увек се трудим да кажем да није велика разлика у цени, наравно да постоје производи у сезони кад је цена драстична. Људи у старту мисле да је органска производња 400 посто скупља, а на пример крушка из Италије кошта 250 динара, док им је скупа органска од 200 динара. А друго, што се тиче изгледа самог воћа, стално напомињем да ако је јабука лошијег изгледа, то не значи да је у питању органска производња, већ само значи да су комерцијални произвођачи закаснили са прскањем. Увек можете да тражите сертификат на увид. Органска јабука и те како може да буде лепог облика и без црва, али све зависи од неговања и сорте.

Осим сокова и ролница, које још производе имаш?

- Наши матични сокови су без адитива, шећера и воде, а нису ни додатно филтрирани, тако да се осети природна арому воћа које пијете. Имамо сокове од малине-крушке, малине-јабуке, купине, вишње, јагоде, јабуке, јабуке-крушке, шљиве, парадајза. Ролнице су нам од јабуке, малине, купина, јагоде, шљива и шљива са ђумбиром. Наравно, и даље се бавимо примарном производњом воћа. Имамо и смрзнуто воће - малина, купина, јагода, шљива, вишња, аронија. А ново што планирамо јесу компоти од малине, купине, шљиве и вишње, оно што ћемо имати најновије је компот микс воћна салата.

Леа Радловачки

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести