Свечана академија поводом Дана победе; Вучић: Да лаж не победи истину

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да никада мање земаља није обележавао Дан победе над фашизмом, да се у нашем региону прекрајају чињеница и покушава да фалсификује историје и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.
v
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима “Крваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема “Стојанка мајка Кнежопољка” Скендера Куленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве узаса рата, велики део на сваки начин и по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву, поручио је председник Србије.

Иако се, каже, на академији чуло да све више земаља обележваа и слави Дан победе, Вучић је истакао да са тим не може да се сагласи, јер је управо супротно.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Суштински, никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и наше је да не кријемо истину, већ да отворено о томе говоримо и не дозволимо да лаж победи ту истину, рекао је Вучић.

Он је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

Онда није чудо ни што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје, рекао је Вучић.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

На свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом у Народном позоришту, поред председника Србије, присуствују и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри у Влади Србије, Никола Селаковић, Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Гордана Чомић, Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић, Златибор Лончар, Томислав Момировић, Јадранка Јоксимовић, Ненад Поповић и Маја Гојковић.

Присуствује и директор БИА Братислав Гашића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и политички представници Срба са КиМ.


Додик: Обележавањем Дана победе против ревизије историје

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да не смемо пропустити обележавање победе над фашизмом због покушаја ревизије историје.

На свечаној академији Додик је рекао да морамо и да допунимо насе сазнаје о тим догађајима и навео да су Срби имали две савезничке војске, војску у отаџбини и народнослободилачку војску.

Тешке су наше победе, тешка је била победа и 1945. Много смо предака изгубили”, рекао је Додик и навео да су Срби систематски убијани и у Јасеновцу, Јадовну, Крагујевцу, Старом сајмишту и другим стратиштима.

Навео је да су Срби тамо били само зато што су Срби да су били на мети фашизма и усташтва НДХ за коју каже да је била озбиљна у намери да уништи Србе, да једну трећину прекрсти, једну трећину расели, а једну трећину убије

Тај монструм се хранио српском крвљу, рекао је Додик и навео да су преживели из Јасеновца остали да сведоче о монструозном плану да Срба нема.

Подсетио је и на прогон и највеће етничко чишћење Срба 90-их година прошлог века на овим просторима.

Наш народ има Републику Српску, али наш народ није сободан у Републици Српској и БиХ, под најездом смо истих оних који су нас два пута са својим оружјем и снагом напали у Првом и Другом светском рату, рекао је Додик, уз констатацију да Српској “лиферују” високе представнике који се руководе тиме да Србе претворе у Босанце и да се Срби одрекну своје славе и вере.

Уморио сам се од њих и њихових великих захтева и да нам говоре шта треба да радимо. Наш народ је уморан од тих великих који траже од нас да стално нешто доказујемо као да жртве Првог и Другог све рата нису довољне да објасне на којој смо страни, каже Додик.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу што је омогућио, како је рекао, слободу да више знамо о нама и стратиштима српског народа.

Осећам се ужасно лоше кад одем у Сарајево, нисам добродошао тамо, јер се поносно осећам припадником српског народа, а не мрзим никога. И даље настављам да волим српски народ, Републику Српску и нашу Србију. Живела Република Српска, живела Србија и живео српски народ где год се налази, закључио је Додик.


Свечаност у Народном позоришту је организовао владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату - 9. мај, као државни празник у Србији, обележава се низом догађаја током викенда, од полагања венаца, преко концерата до ватромета, а тим поводом са Савске терасе уз највише војне почасти огласила се и почасна артиљеријска паљба.

Град Београд, Руски дом у Београду и Бесмртни пук поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата организовали су низ дводневних свечаности, уз подршку, бројних медијских партнера и организација посвећених неговању културе сећања.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести