Студенти из Београда кренули на мобу бербе грожђа у Хиландару

БЕОГРАД: Група студената Пољопривредног факултета кренула је синоћ на мобу на Хиландар, на бербу грожђа у виноградима српског манастира на Светој Гори, која ће трајати 10 дана.
Manastir_Hilandar15-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Један од 14 студената који су испред седишта Фондације задужбине манастира Хиландара кренули на Свету гору је и Александар Виторовић који је пре поласка рекао да студенти том акцијом желе да наставе хумано дело свог професора Небојше Марковића који, каже, годинама помаже у подизању и одржавању винограда у Хиландару.

"Идеја о моби јавила се прошле године у ово време када је један колега боравио у Хиландару и по повратку испричао да је учествовао у берби грожђа. Углавном су се пријавили студенти треће и четврте године са смера биљна производња", рекао је Виторовић.

Секретар Удружења акцијаша и волонтера Ваљево Божа Вићентијевић назвао је мобе претечом омладинских радних акција и српским начином организовања да би се обавили разни послови на пољима или у домаћинствима.

"Данас се поново враћамо омладинским радним акцијама кроз мобе. Овог пута студенти иду на Хиландар да помогну и ураде једно добро дело", рекао је Вићентијевић.

Студентима је у припреми мобе помогло руководство Савеза удружења омладинских радних акција Србије (СОРАС), а учеснике бербе грожђа у Хиландару испратили су почасни председник СОРАС-а Слободан Ристановић, председница Управног одбора Драгана Андрић, секретар СОРАС-а Владимир Галић и директор задужбине манастира Хиландар Миливоје Ранђић.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести