Специјално тужилаштво да преузме случај убиства Милана Пантића

БЕОГРАД: Комисија за истраживање убистава новинара поново је данас затражила да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме случај убиства новинара Милана Пантића, дописника Вечерњих новости из Јагодине, које се догодило 11. јуна 2001. године.
Veran Matić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Председник Комисије Веран Матић у саопштењу подсећа да ће се овог 11. јуна навршити пуне две године откако Комисија, на основу сазнања до којих је протеклих година дошла, тражи да Специјално тужилаштво преузме случај Милана Пантића и отвори службену истрагу.

Међутим, како наводи, Специјално тужилаштво две године игнорише захтев да отвори истрагу у случају новинара за кога Комисија дубоко верује да је убијен због тога што је упорно истраживао сумњиве приватизације у Јагодини и детаљно обавештавао јавност о својим открићима.

Како додаје, полиција и правосудни органи у Јагодини нису дорасли овом задатку, а сазнања комисије указују да дугогодишња истрага није вођена како ваља, да битни материјални докази нису сачувани, да важне истражне радње нису обављане, док друге нису на одговарајући начин обрађене и документоване.

Али завера да се ућутка Милан Пантић, по свему што сада знамо, није ни кована у Јагодини, већ у круговима који су одлучивали о приватизацијама у Републици. Убиство Милана Пантића је организовани злочин за који је, дубоко смо уверени, надлежно тужилаштво за организовани злочин са седиштем у Београду. Игнорисање те чињенице баца ружно светло на све нас, навео је Матић.

Специјално тужилаштво дужно је, истиче Матић, да јавно објасни своје нечињење и равнодушност према убиству српског новинара.

Колега Пантић је 2001. године поверовао да је Србија демократска држава у којој новинари смеју да расветљавају околности под којим се обављају важни државни послови, као и да указују на сумњиве работе важних државних функционера. Та заблуда га је коштала живота. Једини начин да се одужимо поштеном и професионалном новинару је да докажемо да је правда, иако спора, достижна, наводи Матић.

Матић у саопштењу наводи да Пантићеви најближи, новинари и јавност Србије безмало двадесет година траже правду за Милана Пантића, а да правде нема јер убиство није разрешено, убице нису лишене слободе, а налогодавци су и даље анонимни.

Додаје и да је комисија преокренула правац истраге о овом злочину, а радна група Комисије на челу са Драганом Кецманом, полицијским инспектором чијом заслугом су расветљене околности под којим је убијен Славко Ћурувија, дошла је до круцијалних нових сазнања о налогодавцима и извршиоцима злочина над Миланом.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести