Снег донео проблеме на путевима, на Златибору 25.000 туриста

БЕОГРАД: Снежне падавине направиле су потпуни колапс у селу Камена гора у пријепољском крају, а девет километара пута који од магистрале води до скоро 100 домаћинстава, потпуно је непроходно, преноси агенција РИНА.
sneg saobracaj
Фото: Tanjug (R. Prelić, ilustracija)

Снег који непрестано пада од синоћ формирао је снежни покривач око 40 центиметара на Златибору, саобраћај на магистралном путу ка Црној Гори одвија се успорено, нарочито на подручју Борове главе.

„Сви путеви су за сада проходни, очекујемо још интензивније снежне падавине, а екипе су нон-стоп на терену, са 12 камиона раде на чишћењу путева. Апелујемо на све возаче да брзину прилагоде условима на путу и да имају одговарајућу зимску опрему“, рекао је Леко Корићанац, директор „Путева Ужице“.

На висовима Златара снежни покривач достигао је висину од пола метра, а поједини путни правци у планинским селима потпуно су непроходни за путничка возила.

„У Љепојевићима, Јавору, Превоју и Воденој пећини могу да прођу само теретна возила, механизација излази на терен, па се надамо да ће до сутра преподне све бити проходно“, рекао је Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Како наводи РТС, на Сјеничкој и Пештерској висоравни снег пада скоро 20 сати и путари с напором одржавају проходност сеоских путева.

У Тимочкој и Неготинској крајини саобраћај је отежан због снега. Зимска служба је у приправности, путари и расположива механизација су на терену.

Прилазни путеви свим планинама су очишћени, али су ланци неопходни.

Снег у ужичком крају је престао, сви путеви су очишћени, као и пут на Златибору.

Понегде на коловозима има до 5 центиметара, углавном расквашеног снега.

На неким регионалним путевима важи забрана за шлепере и камионе с приколицама.

На подручју Краљева нема непроходних путева иако је у појединим брдско-планинским деловима достигао висину од 20-ак центиметара.

У нижим деловима нема снега ни на коловозу, али треба бити опрезан јер се понегде праве баре и гомила влажан, гњецав снег, кажу у ЈКП "Путеви" Краљево.

Из тог предузећа упозоравају да на Ибарској магистрали има одрона и снежних падавина који отежавају саобраћај.

Прилази Рудну су проходни али због тежине снега оптерећена је и електродистрибутивна мрежа - стабла падају на далеководе. Екипе су на терену.

Прекида у саобраћају нема ни ка Гочу.

Зимске службе саветују стрпљење и опрез, нарочито преко планинских превоја.

Данас и сутра се очекује већа гужва у саобраћају због смене туриста и повратка кућама оник који су спојили празнике.

Тренутно је на Златибору око 25.000 туриста, на Тари око 5.000, а пун је и Златар.

Падавине ће данас на кратко престати што ће уз непрекидне интервенције путара, сигурно условити бољу проходност путева, саопштио је АМС С.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести