Скраћени часови у 607 школа, протести просветара

БЕОГРАД: Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) ступила је у једнодневни штрајк упозорења скраћењем часова на 30 минута у 607 школа у Србији које су чланице тог синдиката.
prazna ucionica filip bakic.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Од 607 школа у 149 школа се звони на 45 минута, а излази након 30 минута.

Чланови тог синдиката окупили су се данас испред Министарства просвете у Немањиној улици у Београду, како би изразили незадовољство положајем запослених у просвети.

Како су поручили из УСПРС, захтева се повлачење из процедуре нацрта Закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање протокола о зарадама којим ће се плате запослених у просвети подићи на ниво изнад републичког просека и повлачење и измене свих прописа који запослене у просвети масовно остављају без посла.

Наглашавају да је Закон о запосленима у јавним службама њихово велико разочарање.

"Некако се често и можда пре често доносе различити закони, па нисмо ни свесни колико овај може и колико ће, уколико буде усвојен, заиста многе ствари вратити не 10 година, него ко зна колико деценија уназад", рекла је председница УСПРС Јасна Јанковић новинарима испред Министарства просвете.

Она је оценила да поменути закон доноси веома лоша решења.

"Оно што је можда за нас још страшније јесте да ће овај закон укинути све оно за шта смо се у претходном периоду борили, да ће укинути наше посебне колективне уговоре и да ће у руке директора школа ставити власт коју они не могу ни да разумеју, а камоли да спроводе", рекла је Јанковић и поручила држави да се уозбиљи.

Она је нагласила да чекају да се заврши јавна расправа и да виде како ће изгледати коначан текст закона.

"Тражимо озбиљност, онолику колико смо ми озбиљни када радимо са ђацима. Тражимо конкретне бројке, а не замајавања, биће, неће бити, можда ће бити, да ли ће бити", нагласила је она и додала да траже суштинске, а не јалове преговоре о свим њиховим преговорима.

Члан председништва УСПРС Милан Јевтић је говорио о трећем захтеву УСПРС, а то је измена прописа који запослене у просвети масовно остављају без посла.

Он тврди да се ради о "ситним подвалама" у виду стручних упутстава и правилника.

"Захвљујући тим ситним подвалама који се зову стручна упутства министра и правилници људи остају без посла", рекао је он и оценио да је образовни систем у Србији у великој кризи. 

Како је речено, због лошег положаја запослених у просвети данас су у 13 градова у Србији у подне почели протести и то: Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Крагујевцу, Нишу, Ваљеву, Сомбору, Бачкој Паланци, Чачку, Сремској Митровици, Новом Саду, Врању и Београду.

Представници синдиката носили су транспаренте на којима је, између осталог, писало: "Платни разреди - превара?" и "Не мењајте лош закон о образовању још горим"...

Јеротијевић: У Чачку штрајкује свих 29 школа 

Портпарол Синдиката образовања Чачка Весна Јеротијевић изјавила је данас у том граду штрајкује свих 29 школа у којима час траје 30 минута, док у три школе звони на 45, а наставници учионице напуштају након 30 минута.

Захтеви просветара су да се повуче из процедуре Нацрт закона о запосленима у јавним службама, затим хитно потписивање Протокола о зарадама којим ће плате запослених у просвети порасти на нивоу изнад републичког просека, и последњи затев је повлачење и измена свих прописа који запослене у просвети масово остављају без посла. 

,,По њиховој уредби из јуна ове године, 800 школа у Србији је имало проблем са технолошким вишковима а то је око 1.500 људи који треба да изађу из система”, рекла је Јеротијевић, пренео је Глас западне Србије.

Она је додала да су им се на данашњем протесту на Градском тргу у Чачку придружиле и колеге из Горњег Милановаца и Ивањице. 

,,Што се тиче даљих планова, Унија синдиката просветних радника Србије, који је данас организовао протест, ће одлучивати о даљим корацима на нивоу Србије”, казала је Јеротијевић.

Према њеним речима, школе које су чланице СОЦ-а, ће 11. септембра подржати штрајк Прехрамбено угоститељске школе која има проблем са уведеном принудном управом.

И.В.
 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести