Шарчевић о примени вештачке интелигенције у настави

БЕОГРАД: Роботи, виртуелна реалност, холограмске пројекције наставника, само су неке од новина које ће у наредним годинама ући у учионице школа у Србији, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
sarcevic, tanjug sradovanovic
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Он је за "Вечерње новости" објаснио да ће све ово бити могуће захваљујући уговору потписаном са кинеском компанијом "НетДрагон", светским лидером у области развоја и примене вештачке интелигенције у образовању.

Први корак биће отварање Центра за промоцију науке у Београду у Учитељском факултету, који је факултет партнер у пројекту и његови предавачи учествоваће у обукама колега из целе Србије.

У наредних месец дана ће стићи опрема коју донира "НетДрагон". Центар ће почети да ради до краја фебруара, а први посетиоци биће запослени и студенти педагошких факултета и високих школа, који ће моћи да се упознају са применом нових технологија у настави, објаснио је министар.

Он је додао да ће овакви центри бити отворени и у Новом Саду и Трстенику, а опрему ће и за њих донирати кинески партнер, док ће држава обезбедити простор, који подразумева и преноћиште, како би просветни радници и студенти из свих градова могли да долазе на обуку.

Шарчевић је додао и да ће отварање развојног центра у Београду бити припрема за отварање фабрике у Србији која ће бити једина фабрика светског лидера у овој области отворена ван Кине, што ће бити велика шанса за Србију.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести