Ружић: Дигитализација олакшала упис ђака првака

БЕОГРАД: За упис ђака у први разред основних школа до сада се већ пријавило 14 одсто родитеља од укупно 66.864 будућих првака, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.
ruzic
Фото: Youtube Printscreen

Онлајн пријављивање путем портала еУправе започело је 22. марта, подсетио је Ружић додајући да је званично заказивање почело јуче, 1. априла.

Ружић је за ТВ К1 истакао да ће се тестирање деце обављати на традиционалан начин у складу са епидемиолошким мерама, а да су захваљући процесу дигитализације родитељи ослобођени прибављана документације.

Школе ће, прецизирао је Ружић, прибавити и извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о лекарском прегледу, као и уверење о предшколском образовању.

"Родитељ је само у обавези да доведе дете у заказано време и понесе личну карту", наводи министар.

Текућа школска година завршава се за три месеца, а Ружић сматра да се образовни систем снашао одлично од почетка пандемије вируса корона у марту прошле године, као и да је то успешно урађено управо захваљујући процесу дигитализације.

"Захваљујући дигитализацији успели смо да организујемо наставу на даљину, да поред садржаја који су доступни на платформама имамо и садржаје преко јавног сервиса који служе као алат који помаже када деца нису у могућности да прате онлајн. Показали смо адаптибилност и висок степен одговорности, како ученика, студената, тако и наставног и ваннаставног кадра и доказано је да образовни систем има резистентност према трансмисији према вирусу корона", казао је Ружић.

Говорећи о нивоу образовања које су ученици током прошле године могли да стекну, министар каже да је синергија дигиталне писмености деце и повећање и едукација наставног особља спрам потребе да се стекну те дигиталне компетенције наставника, дала "двосмерну улицу" где они који излажу и дају садржаје деци умеју да користе све техничке и технолошке начине да то учине на прави начин.

Ружић истиче да је важно што је здравствени део Кризног штаба изашао у сусрет предлогу Министарства и омогућио да уз поштовање епидемиолошких мера ученици који похађају онлајн наставу могу да дођу у школу у мањим групама и да поправе оцене и да буду оцењени и да им се оцене закључе.

Како каже, не зна колико ће на данашњој седници Кризног штаба у фокусу бити образовни систем али, наглашава, да од свих мера зависе будући кораци.

"Ми смо због досадашњих мера померили и пробни завршни тест за осмаке. Пратићемо читаву ситуацију, оријентисани смо на оно што здравствени део Штаба предложи", каже Ружић и подсећа да је у Босилеграду од првог до четвртог разреда дозвољено да деца од 1. до 14. априла похађају наставу онлајн управо због лоше епидемиолошке ситуације.

Када је реч о епидемији, Ружић истиче да број заражених у образовном систему није алармантан и у том смислу наводи да се проценат оболелих међу наставним кадром креће око два, три одсто, а међу ученицима и студентима не прелази 1,5 одсто.

Мања заинтересованост студената, покушаји антиваксера погубни

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић констатовао је данас да постоји мања заинтересованост студената за вакцинацију против вируса корона и апеловао на све грађане да се вакцинишу јер је, како каже, вакцина једини начин да се изборимо против те пошасти.

Ружић је за ТВ К1 навео да је за првих недељу дана, од када су отворени пунктови на којима се само вакцинишу студенти, вакцинисано око хиљаду њих.

Додаје да од око 100.000 студената колико их је у Београду, половина њих рођена у овом граду, па да се један број студената вакцинисао у својим родним местима, или пре него што су отворени пунктови само за њих.

"Приметно је да је ипак мања заинтересованост студената за вакцинацију, али и да има доста антиваксерских покушаја који су погубни", каже Ружић.

За просветне раднике којих се до сада вакцинисало око 44.000 од укупно 150.000, Ружић каже да је то добар показатељ и да је реална цифра.

"То иде узлазном путањом, вакцинација је цивилизацијска тековина и једини начин да се изборимо са пандемијом", поручује Ружић.

Инклузија приоритет Стратегије образовања до 2030.

Светски дан аутизма обележава се данас, а министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да је инклузија деце са аутизмом и другим сметњама у развоју један од приоритета Стратегије образовања до 2030. године.

Ружић је за ТВ К1 подсетио да законска регулатива за инклузију таквих ђака већ постоји и напоменуо да се она сваке године унапређује.

"Образовни систем познаје децу са тим проблемима и обавеза је да и тој деци омогућимо да стичу одређено образовање на начин који је комплеметаран њиховим могућностима", казао је Ружић.

Ове године навршава се 13 година од како је на снагу ступила Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом, а 12 година откако ју је Србија ратификовала.

Према оцени Европског парламента и УН, особе са аутизмом су једна од социјално најискљученијих група људи.

У серији има симболике, али и релативизације чињеница

Министар и функционер СПС-а Бранко Ружић изјавио је данас да у серији "Породица" која приказује догађаје у времехапшења некадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића има симболике, али и релативизације и ствари које нису утемељене у чињеницама.

Ружић за ТВ К1 као један од примера онога што није утемељено у чињеницама наводи сцену у којој Милошевић ставља пиштољ под врат и истиче да то није истина.

Такође, примећује и да у серији није приказано да су из тадашње Скупштине Србије ка вили Мир кренули и радикали са социјалистима како би пружили подршку Милошевићу.

"Некима се дају карактеристике супермена, а није у реду ни то што је Мира Марковић приказана тако да је била поплашена. Она јесте била специфична, али не таква", казао је Ружић.

Према његовом мишљењу, Борис Исаковић је најбоље урадио глумачки посао и "скинуо" председника Милошевића у потпуности.

Када је реч о догађајима пре 21 године, Ружић каже да је био испред виле Мир са Ивицом Дачићем и присећа се да је један фоторепортер био погођен у прст метком, да је Живорад Игић прескочио ограду, да ту био и Бора Дракуловић чији је син био у ЈСО.

"Сви смо кренули из парламента Србије да као посланици штитимо Слободана Милошевића. Тих дана имали смо народне страже", испричао је Ружић.

Сматра да је добро што се серија емитује, мада додаје да је ипак можда прерано.

"Ово треба да послужи као оријентир куда Србија треба да иде даље да не бисмо имали те трагедије. Када сте председник, можете да направите грешку, али лоше је да прекршите закон и изручите некадашњег председника Хашком трибуналу", казао је Ружић.

Наводи да суђење Милошевићу није могло у Србији да се организује јер је "некоме то требало" и истиче да је у ствари то требало како би се легитимизовало бомбардовање СР Југославије 1999. године.

"Милошевић је историјска личност. Историја ће судити о њему. Нико га не може избриати из историје, али ни из памћења. Био је државник. Треба бити објективан, наравно да је било грешака, али није та власт била крива за све", казао је Ружић.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести