РСФ:  По слободи медија Србија на 93 месту

ПАРИЗ: Невладина организација Репортери без граница (РСФ) објавила је најновији извештај о слободи медија у свету у коме је оцењено да је новинарство комплетно или делимично блокирано у чак 73 одсто од 180 земаља које су рангиране. Овогодишњи индекс слободе медија показао је да су грађанима све мање доступне информације, и да су новинари све више онемогућени да извештавају о догађајима.
e
Фото: Pixabay.com

Како се наводи, пандемија корона вируса је искоришћена како би се блокирао приступ информацијама на терену, посебно у Азији, Блиском истоку и Европи.

Такође, показало се и да је смањено поверење јавности у новинаре, односно да скоро 60 одсто испитаника сматра да новинари намерно обмањују јавност.

"Новинарство је најбоља вакцина против дезинформација. Нажалост, често се суочава са политичким, економским, технолошким, понекад и културним блокадама. У време виралних информација на друштвеним мрежама, новинарство треба да обезбеди да се јавна дебата води на основу утврђених чињеница", изјавио је генерални секретар Репоретера без граница Кристоф Делоар.

На листи су најбоље рангиране скандинавске државе - Норвешка која је већ пету узастопну годину прва, иако се тамошњи медији жале на недостатак притупа информацијама државе о пандемији, затим Финска која је задржала друго место, Шведска и Данска које су замениле места на листи и сада су трећа односно четврта.

Додаје се и да је ове године свега 12 рангираних земаља, односно седам одсто од 180 рангираних, створило оптимално окружење за новинарство, што је за један проценат мање од претходне године.

Поједине земље су назадовале, попут Бразила који је падом за четири места "упао" у црвену зону у којој се слобода медија тумачи као лоша.

Ситуација је лоше оцењена и у Индији, Мексику, Русији, Кини, док су на листи најгоре рангиране Северна Кореја на 179 и Еритреја на 180, последњем месту.

Највише су назадовале Малезија, која је пала за 18 места и сада је 119, Коморос који је пао за девет места и Ел Салвадор који је пао за осам места, док су највећи напредак показале Бурунди који је напредовао 13 места, Сијера леоне који је напредовао 10 и Мали који је свој положај поправио за девет места на листи.

Када се ради о Србији, она је задржала 93 позицију, уз образложење да су обећања од претходних година остала неиспуњена, а да је Србија и даље земља слабих институција у којој лажне вести шире провладини медији на сензационалистички начин, и где су новинари свакодневно изложени нападима како "владајуће елите, тако и државних медија", наводи се су извештају.

Од земаља у региону, најбоље су рангиране Словенија на 36 и Хрватска на 56 месту, а следе БИХ на 58, док је Северна Македонија на 90 и Црна Гора на 104 месту.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести