РФЗО: Регенерон за благе и умерене форме болести

БЕОГРАД: У Србију је стигао још један лек поред лека "бамланивимаб" из групе неутралишућих моноклонских антитела. Реч је о 20.000 доза "регенерона" који се примењује код пацијената са благом и умереном формом болести, каже за Танјуг Јована Миловановић, директорка Сектора за лекове у Републичком фонду за здравствено осигурање.
apoteke, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Из РФЗО објашњавају да се лек даје у првих 10 дана од појаве симптома код оних пацијената који имају повећан ризик да развију тежи облик болести и да заврше на болничком лечењу.

То су кардиоваскуларни болесници, оболели од дијабетеса, и гојазни пацијенти”, каже Миловановић.
Лек се даје једнократно у облику инфузије а не примењује се код већ хоспитализованих пацијената, наводе из РФЗО-а.

Ковид позитивна особа након једночасовне инфузије, враћа се кући на лечење и по препоруци лекара јавља се на контролу, каже Миловановић.

Она истиче да се ефекти примене нових лекова интензивно прате а оно што показују истраживања из других земаља је да су ти лекови показали одличну ефикасност

Када говоримо о леку бамланивимаб, код 95% пацијената који су примили лек нису се развили тежи облици болести и нису били хостпитализовани, поручује Миловановић.

Она додаје да лек регенерон који је стигао у Србији спада у исту групу лекова као и бамланивимаб а делује тако што се веже за део вируса који улази у нашу ћелију, и на тај начин спречава да се вирус шири.

До сада је лек бамланивимаб у Србији примило 138 пацијената и код њих се показао као ефикасан, закључује Миловановић.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести