Припадници САЈ спремни у сваком тренутку да заштите грађане

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин и амбасадор САД Ентони Годфри присуствовали су завршној вежби припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Специјалне јединице Војске САД - Зелених беретки.
v
Фото: mup.gov.rs

Припадници САЈ и Зелених беретки приказали су вештине и знања стечена током једномесечне заједничке обуке кроз вежбу решавања талачке ситуације, савладавања терориста и евакуације и збрињавања повређених током акције, сапштено је из МУП-а.

Вулин је тим поводом оценио да се Специјалне антитерористичке јединице одликују мотивисаношћу, храброшћу и упорношћу и да су спремни у сваком тренутку да заштите своје грађане и своју земљу.

Наше снаге безбедности можда понекад могу за својим колегама да заостану у квалитету оружја и опреме, али никада у квалитету људи, њиховој обучености, мотивисаности и храбрости, истакао је министар.

Постоје, како је додао, јаче и снажније јединице у свету, али ниједна није "жилавија од припадника САЈ-а и српске полиције".

У модерном свету није питање да ли ће бити терористичког напада, већ када ће га бити и за тај тренутак ми морамо бити спремни. Посветили сте своје животе припремама да када тај тренутак дође заштитите своје људе, своју земљу, породице. "Посветили сте свој живот спремности да у том тренутку знате све, будете обучени и опремљенији, храбрији и мудрији од терориста против којих се борите, поручио је министар припадницима САЈ и Зелених беретки.

Према његовим речима, управо због тога су овакве заједничке обуке значајне, јер свако учење од колега из читавог света, оних који су у неким стварима искуснији и знају више од нас доприноси повећању наше ефикасности.

Фото: mup.gov.rs

Време које је пред нама показаће шта смо све научили, а верујем и да су наши гости имали шта да науче од нас, рекао је министар.

Амбасадор САД је у име америчке владе честитао учесницима вежбе на невероватном послу који су заједно обавили и подсетио да је ово шеста заједничка вежба америчких снага за специјалне операције и САЈ-а.

Према његовим речима, у случају терористичког напада људи треба да знају да припадници ове две јединице имају потребне вештине и знања да савладају терористе и спасу људе.

Наставићемо да градимо и јачамо наше везе у будућности, рекао је Годфри истакавши да су лекције из области пружања прве помоћи повређенима на њега оставиле посебан утисак.

САД и Србија имају исте темељне вредности које су нам заједничке са нашим пријатељима широм слободне и уједињене Европе. Није поента донети смрт, већ сачувати живот, слободу и потрагу за срећом, истакао је Годфри.

Командант САЈ Спасоје Вулевић истакао је да је овом вежбом успешно завршен шести здружени, заједнички комбиновани тренинг Зелених беретки и САЈ-а, који за циљ имају јачање заједничких капацитета у борби против тероризма и других безбедносних изазова у региону и шире.

Тренинг је био изузетно захтеван и обухватао је унапређење и размену стандардних оперативних процедура и упознавање са начином рада обе јединице, рекао је Вулевић и захвалио свима који су учествовали у организацији ове вежбе.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести