Пријем у част храброг десетара Уроша Ждера

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин примио је данас десетара Уроша Ждера, возача војног санитета из Одељења за здравствену заштиту 17. механизованог батаљона Прве бригаде Копнене војске из Бачке Тополе, који се јуче храбро понео спасавајући живот дечаку повређеном у тешкој саобраћајној несрећи на ауто-путу Нови Сад - Суботица, код места Стари Жедник.
1
Фото: Tanjug

Након удеса камиона и аутомобила марке „ауди“ аустријских таблица, у којем су страдала тројица мушкараца, на место несреће наишао је десетар Ждеро у возилу војног санитета.

"Возећи у правцу Суботице, од саобраћајног полицајца сазнао сам за тежак удес на путу и за повређеног дечака. Ни тренутка се нисам двоумио. Претичући колону возила успео сам да дођем до места несреће, сместим дете које је било у несвесном стању у возило и појурим према болници. Чини ми се да никада нисам брже возио у жељи да спасем један млади живот", објашњава десетар Ждеро.

Додао је да је дечак повремено, кад се будио, плакао, а да је најгоре било што није било јасно које је повреде задобио, с обзиром да су његови сапутници преминули на лицу места. 

"Страховао сам да можда има унутрашње крварење и да нећу стићи на време до најближе болнице. Срећом, стигли смо на време", прича десетар.

Кад је завршио посао десетар каже да је одмах отишао је у Општу болницу, где је сазнао да је стање повређеног дечака стабилно. 

На пријему министар Вулин је изјавио да је поносан на десетара Ждера, али да је још важније што је "на племенитог десетара поносна је и Србија као што је поносна на сваког припадника војске".

"Сваки припадник Војске Србије урадио би исто...Када видите наше униформе на улицама, у свакодневном животу, увек знате да је помоћ ту и да је ред и закон ту", рекао је министар и додао да овај пример добро илуструје потребу да војска буде део свакодневног живота.

За племенити подвиг, министар Вулин је десетара Ждера наградио седмодневним боравком с једним чланом породице у хотелу „Оморика“ на Тари.

Заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Радован Гајић, такође, поручује да су припадници војске поносни на свог колегу.

"Урош је професионални припадник Војске Србије на дужности возача. Свакодневно је на путевима и био је у сличним ситуацијама, али за конкретну ситуацију, као што је ова, није имамо такво искуство. Сигурно да је поступио на начин како би поступио сваки припадник Војске Србије. Оно што је урадио служи на понос како њему лично, тако и Првој бригади из чијег је састава", рекао је Гајић.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести