Уз превенцију, број оболелих од рака мањи за 30 одсто

БЕОГРАД: Једноставним и јефтиним мерама може се смањити за 30 одсто број оболелих од рака, а то су елиминација пушење, алкохолизма, смањење гојазности, шетња, не излагање коже сунцу и соларијуму, каже проф. Радан Џодић, директор Института за онкологију Србије.
radan dzodic
Фото: Youtube Printscreen

У Србији годишње од рака оболи око 36.000 људи, а више од 20.000 живота рак  однесе, те Министарство здравља и РТС данас покрећу кампању „Рак је излечив“ која ће трајати наредниох годину дана.

Џодић каже да је осим примарне превенције - увођење здравих стилова живота, неопходна и секундарна превенција, а то су разни скрининг програми који су уведени, а то је мамографија, преглед на рак дебелог црева , грлића материце. 

Последњих четири године пуно тога је урађено у инфраструктури што се тиче онкологије. Онкологија више није сироче српске медицине. Направљен је предмет Клиничка онкологија за студенте шесте година Медицинског факултета. Радиотерапија је значајно поправљена, рекао је Џодић за РТС.

Упитан колико пацијената тренутно чека у Институту за онкологију, он је рекао да на хирургију чека 607 пацијената, али су на посебној приоритетној листи они са злоћудним туморима, на радиотерапију чека 300 пацијената, на системско лечење око 130 пацијената.

Џодић је додао да ће са три нове радиотерапијске машине које треба да стигну у Институт неће бити листа чекања на зрачење, а Институт више неће морати да зрачи пацијенте у три смене.

Како је рекао, урађен национални план борбе против рака по француском моделу, који је најбољи у Европи, и који подразумева да сви - од председника државе до сваког грађанина сви треба да брину о хроничној незаразној болести, јер свако може да промени неславна статистика. 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести