Пред августовски уписни рок: У неким разредима тек по два-три ђака

НОВИ САД: Од 1.230 свршених основаца у Србији који су у другом кругу попунили листу жељених средњих школа, уписано је 1.069 ђака, од чега 476 на четворогодишње образовне профиле и 590 на трогодишње, док је троје своје место нашло у специјализованим одељењима.
upis
Фото: Dnevnik.rs

За 161 нераспоређеног малог матуранта, међу којима је њих 145 имало мање од 50 бодова, следи још једна шанса крајем августа, кад ће бити организован и трећи уписни круг. Са њима ће конкурисати и ђаци који ће полагати разредни испит истог месеца.

Новосадска средња школа која предњачи по броју слободних места – чак 101 – јесте Техничка школа „Павле Савић”. Осим одељења за мушког и женског фризера, која су попуњена већ у првом уписном кругу, успела је да заокружи још само разред техничара за хемијску и фармацеутску технологију. Док је лане остала тек покоја празна клупа на настави за месаре и оператере у прехрамбеној индустрији, ове године засад има чак 27 места на најјачем смеру – техничар за биотехнологију, где је најнижи ниво пролазности 63,78 бодова, па би разред могао да остане са само три ученика. Осим тога, школи мањка 18 будућих хемијско-технолошких техничара, 15 прехрамбених техничара, 14 пекара, осам техничара за заштиту животне средине, по шест месара и оператера у прехрамбеној индустрији, четири педикира и маникира, те три хемијска лаборанта.

Слична је ситуација и у Пољопривредној школи у Футогу, која је остала краћа за 75 ученика првог разреда. Тамо је у првом кругу уписано свих 15 свршених основаца који ће се школовати за руковаоца – механичара пољопривредне технике, док је најјачи смер – ветеринарски техничар добио у другом кругу још једног малог матуранта и тиме испунио квоту од 90 ђака. У њој има места за 26 техничара хортикултуре, јер се на тај смер уписало само њих четворо, затим за 22 техничара пољопривредне технике, 21 зоотехничара, пет пољопривредних техничара и још једног цвећара.

Саобраћајна школа „Пинки” није имала много посла у другом кругу, будући да је тада примила документе од само једног ученика, и то за смер техничар унутрашњег транспорта, чиме је остала још једна слободна клупа у том разреду. „Пинки” би могао да прими још 20 техничара вуче, 14 саобраћајно-транспортних техничара и 12 транспортних комерцијалиста.

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн” нуди чак 28 места за одељење од тренутно два ученика оператера основних грађевинских радова, као и за 14 модних кројача, пет шумарских техничара, седам моделара одеће и два грађевинска техничара за хидроградњу.

За наставу на мађарском језику остали су непопуњени смерови у Електротехничкој школи „Михајло Пупин” – електротехничар мултимедија (11), Гимназији „Светозар Марковић” – општи тип (18), Медицинској школи „7. април” – медицинска сестра техничар (10) и Школи за дизајн „Богдан Шупут” – ликовни техничар (14). На природно-математичком смеру у Јовиној гимназији има места за једног ђака српско-француског одељења и четири ђака српско-руског наставног програма, те за два ученика у словачком разреду медицинских сестара техничара у школи „7. април”. Ни преостала два места за обдарене ученике на смеру живи језици – руски језик у Карловачкој гимназији нису попуњена у другом уписном кругу.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести