Поликастро: Обележавање годишњице пробоја Солунског фронта

БЕОГРАД: Србија се са поносом сећа велике епохе у којој је са савезницима извојевала значајну победу, пробој Солунског фронта, која је била весник слободе и на том јунаштву захвалне су данашње генерације, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, у Поликастру, на државној комеморативној свечаности поводом 103 године од пробоја Солунског фронта, саопштило је Министарство.
s
Фото: minrzs.gov.rs

Министарка је у Поликастру положила венце на српском делу заједничког Споменика силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту председнику српске владе за време Великог рата Николе Пашића.

Сваки септембар, код свих нас призове снажне емоције и историјска сећања на пробој Солунског фронта далеке 1918. године. То је оно што спаја Србе, Грке и све народе чије су војске биле силе победнице у Великом рату, рекла је Кисић Тепавчевић, преноси Министарство.

Кисић Тепавчевић је нагласила да је пробој Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, један од најзначајнијих датума из савремене историје српског народа и један од највећих успеха српске војске у Великом рату, због чега га Србија, заједно са Републиком Српском, од ове године обележава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Она је додала да су славна и херојска дела наших предака симбол слободе, јунаштва и савезништва и путоказ садашњим и будућим генерацијама да цене мир, слободу и просперитет.

То су идеали који треба да нас све воде напред и на којима треба да почива свако друштво и држава, поручила је Кисић Тепавчевић.

Фото: minrzs.gov.rs

Наводи се да су комеморативној свечаности у Поликастру присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, а пошту су одали и венце положили и представници Генегалног конзулата Србије у Солуну, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Републике Грчке, представници сила савезника у Великом рату, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести