Покренута Иницијатива "И предузетнице су маме"

БЕОГРАД: Удружење Маме су закон и Дигитална заједница покренули су Иницијативу "И предузетнице су маме", која има за циљ да укаже на дискриминаторан положај предузетница и изједначи га с положајем запослених жена у погледу права на трудничко, породиљско и одсуство с рада ради неге детета.
m
Фото: mamesuzakon.org

Иницијатива се залаже за то да предузетнице које за време трудничког одсуства привремено не одјаве обављање делатности треба да имају право на пун износ накнаде зараде.

Предузетнице треба да, како се наводи у саопштењу удружења Маме су закон, имају право на правичан обрачун накнаде зараде како би у току породиљског и одсуства са рада ради неге детета имале уплаћене доприносе за обавезно социјално осигурање.

Поред тога, у иницијативи се залаже за то да предузетнице треба да имају право на одсуство са рада ради неге детета у трајању од две године за рођење трећег и сваког наредног детета и да треба да имају право преноса одсуства са рада ради неге детета на партнера.

У иницијативи се још тражи да предузетнице треба да имају право на загарантовану надокнаду која не може бити мања од минималне зараде, прва три месеца по рођењу детета.

Усвајање ових мера би, како се наводи у саопштењу, довело до изједначавања положаја предузетница са запосленим женама.

Њихово усвајање би уједно допринело и наталитетној политици Републике Србије, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести