Поједини грађани Србије од данас, ипак, могу у Немачку

БЕОГРАД:  Немачка постепено ублажава мере ограничења за улазак из Србије, па ће од данас у појединим случајевима бити дозвољен улазак у ту земљу, али двонедељна кућна изолација остаје обавезна за све.
granica, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Mišić, ilustracija

Тако ће, од данас, 2. јула, у Немачку бити дозвољен улазак из Србије на основу националне визе у сврху спајања породице супружника и малолетне деце, са особама која се већ налазе у Немачкој, наводи се на званичној фејсбук страници Амбасаде Немачке у Београду.

Такође, дозвољен је улазак за висококвалификована лица са нострификованом дипломом високошколске установе или са дипломом о завршеном стручном образовању, уколико нису добили потврду о делимичном признавању истоветности дипломе, а могу доказати да постоје хитни економски разлози за њихов одлазак у Немачку.

И студентима ће бити олакшан улазак у Немачку, с тим да су сва лица која из Србије долазе у ту земљу, дужна да се придрже кућне изолације у трајању од 14 дана.

За сва друга путовања која нису преко потребна, остају на снази ограничења кретања за улазак у Немачку, због повећаног броја новозаражених у Србији, стоји у објави на фејсбуку немачке амбасаде.

На сајту Амбасаде Немачке се прецизира да ће српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Немачке, друге државе ЕУ, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске, улазак у Немачку ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка.

Транзит кроз Немачку (без ноћења) је могућ, уколико путник има право уласка у земљу која је крајњи циљ путовања, а мора са собом да има и доказ о сврси и крајњој дестинацији.

Такође, могућа су и неодложна пословна путовања уколико су из економских разлога безусловно неопходна, као и путовања из нужних породичних разлога најуже породице (нпр. путовања супружника / малолетне деце на сахране, венчања и посете малолетне деце свом родитељу који живи и ради у Немацкој).

Путовања ради посете супружницима који живе у Немачкој и даље нису могућа.

Приликом преласка границе, нужни породични разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.

Стручна радна снага, студенти и особе на пословним путовањима морају да имају са собом доказ о томе да је њихово присуство у Немачкој неопходно, који це предоцити границним органима.

Начелно је обавезно, да се после доласка у Немачку иде у кућну самоизолацију 14 дана и да се путем мејла или телефоном, особа јави надлежном здравственом заводу у месту боравка/смештаја.

Изузети су од кућне самоизолације само ако долазите из једне од држава која није наведена на листи ризичних подруцја.

Након доласка у Немачку, могуће је урадити тест, а ако се тим тестом искључи инфекција вирусом Ковид-19, отпада и обавеза кућне самоизолације.

Резултат теста треба чувати 14 дана.

На сајту Амбасаде се подсећа да су у свим немачким покрајинама, од краја априла грађани у обавези да у јавном превозу и малопродајним објектима прекрију уста и нос маском.

Савет ЕУ јуче је усвојио препоруку да се укину привремене рестрикције на путовања у ЕУ за грађане 15 земља широм света, међу којима је и Србија, али и упозорио да је примена ове препоруке искључиво у надлежности држава чланица.

Срби могу у Шведску без додатних услова од 4. јула

Влада Шведске одлучила је да држављани Србије и још 13 земаља од суботе, 4. јула могу да путују у Европску унију, преко Шведске, без забране и додатних услова.

Нова одлука подразумева да држављани Србије могу да путују у Шведску из било којег разлога, укључујући и туристичке посете, навео је сајт шведска.рс. 

У Шведској не постоје правила о карантину и негативном тесту на коронавирус. 

Међутим, од свих особа које путују у Шведску очекује се да се придржавају здравствених смерница прописаних како би се спречило ширење корона вируса, попут држања одстојања и избегавања јавног превоза.

Олакшане мере подразумевају и да ће особе са боравишним дозволама и дозволама за студирање које се још нису преселиле у Шведску бити омогућен долазак у Шведску од суботе.

Осим држављана Србије, у Шведску ће од суботе моћи да путују и држављани Алжира, Аустралије, Црне Горе, Грузије, Јапана, Јужне Кореје, Канаде, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Тајланда, Туниса и Уругваја, у складу са препорукама Европског савета.

Држављанима осталих земаља које нису чланице Европске уније и Европског економског простора продужава се забрана уласка у Европску унију преко Шведске до 31. августа, подсећа сајт шведска.рс.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести